• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus tijdens ontmoeting met de autoriteiten op het Regeringspaleis van Lima

In zijn Paus Franciscus - Toespraak
Ja aan integrale ecologie, nee aan corruptie
Ontmoeting met de autoriteiten, burgerlijke overheden en het Corps Diplomatique - Regeringspaleis Honour Yard (Lima, Peru)
(19 januari 2018)
op vrijdag 19 januari 2018, prees Paus Franciscus een integrale ecologie aan, die respect heeft voor de volken en elke persoon, voor de aarde en de rivieren.

De Paus bracht het eerste deel van de dag door met inboorlingen van Amazonië, in Puerto Maldonado, en bij kinderen. Hij had geluncht met vertegenwoordigers van de plaatselijke stammen. Op de terugweg naar Lima, ging hij naar de militaire kapel en gaf een Mariabeeld met Kind, Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, als geschenk, gelijkend op het Mariabeeld van Tomaso Lorenzone dat in 1868 in Turijn besteld werd door Don Bosco: “de Moeder Gods in moeilijke tijden”.

Ten overstaan van de autoriteiten op het voorplein van het regeringspaleis in Lima, hekelde de Paus de sociale plaag van de corruptie en prees de transparantie, door op te merken dat de strijd tegen corruptie mogelijk is en dat het ieders zaak is in het dagelijks leven.

De Paus nodigde uit van Peru een “oord van hoop en kansen” te maken, maar “voor iedereen” en niet voor “enkelen” (applaus), zodat iedereen kan voelen dat het “zijn land” is, met “relaties van broederlijkheid en rechtvaardigheid”.

In zijn toespraak vernoemde de Paus de twee grote heiligen van Peru, Martin de Porres (+ 1639), een dominicaan uit Lima, die met de dieren sprak; en Rosa van Lima, de eerste heilige van de Nieuwe Wereld, derde ordelinge van de dominicanen (+ 1617), van wie hij bijzonder houdt omdat zijn grootmoeder Rosa heette, maar ook omdat deze heilige toegewijd was aan de Indianen, verlaten kinderen, bejaarden, hulpbehoevenden en zieken.

De Paus citeerde ook twee Peruviaanse schrijvers, want hij citeert gewoonlijk uit het geestelijk, artistiek en intellectueel patrimonium van het land dat hij bezoekt, om het tot zijn recht te laten komen. De Paus citeerde José María Arguedas Altamirano (1911-1969), schrijver en etnoloog (Todas las sangres, 1964), die de quechua indianen kende en hun mondelinge overlevering verzameld heeft. Hij was geobsedeerd door de scheuring van het land in twee culturen: die van het Andesgebergte en de door Spanje beïnvloedde cultuur aan de kust. Het citaat ging in de zin van de manier waarop de Paus gebruik maakt van de tijd: de ontmoeting met de autoriteiten kwam op de tweede plaats, na de ontmoeting met de inboorlingen. De Paus citeerde ook Jorge Basadre?Grohmann, historicus van zijn land, universitair en politicus (1903-1980), minister van onderwijs (La promesa de la vida peruana, 1943). Belofte en dus hoop, het thema van het Pausbezoek.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de gehele toespraak: Paus Franciscus - Toespraak
Ja aan integrale ecologie, nee aan corruptie
Ontmoeting met de autoriteiten, burgerlijke overheden en het Corps Diplomatique - Regeringspaleis Honour Yard (Lima, Peru)
(19 januari 2018)

Zie ook dossier Paus Franciscus bezoekt Chili en Peru

Publicatiedatum: 19 januari 2018
Laatst bewerkt: 25 januari 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam