• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bezoekt Oies

(Radio Vaticana) - "Het is belangrijk dat China zich opent voor Christus,” Paus Benedictus XVI - Toespraak
Christus verenigd volkeren en culturen
Bij het bezoek aan het geboortehuis van de H. Freinademetz en de parochiekerk aan hem gewijd in Oies
(5 augustus 2008)
dinsdagmiddag tijdens een bezoek aan Oies in de Ladinische Val Badia, de geboorteplaats van de heilige Joseph Freinademetz (1852-1902), die missionaris in China is geweest en daar gestorven.

Benedictus XVI was om 17.00 met een helikopter uit Brixen, waar hij zijn vakantie houdt, naar Oies gegaan. In Oies waren ruim 4.000 gelovigen, die hem begroetten. Hij bezocht het geboortehuis van de Steyler Missionaris, dat nu een museum is, en bad vervolgens in de kerk die aan pater Freinademetz is toegewijd. In een korte toespraak benadrukte de Paus de actualiteit van de heilige.

“Wij weten dat China op politiek en economisch terrein, maar ook in de geestelijke uitdagingen steeds belangrijker wordt. Het is belangrijk, dat dit grote land zich opent voor het Evangelie. De heilige Joseph Freinademetz toont ons, dat het geloof voor geen enkele cultuur of volk een vervreemding betekent, want alle culturen verwachten Christus. En ze worden door de Heer nimmer vernietigd, maar komen veeleer tot volle rijkdom.”

P. Freinademetz is in 1879 van Zuid-Tirol naar Hong Kong gegaan en is daarna nooit meer teruggekeerd naar zijn geboortegrond. De Missionaris van Steyl werd in 1975 door Paus Paulus VI zalig- en in 2003 door Paus Johannes Paulus II heiligverklaard, beide keren tegelijk met de stichter van zijn orde, pater Arnold Janssen.

“De heilige Joseph Frenademetz wilde niet alleen als Chinees leven en sterven, maar ook in de hemel Chinees blijven. Hij heeft zich zo met dit volk geïdentificeerd, in de overtuiging dat het zich zou openstellen voor het geloof in Jezus Christus. Bidden we nu, dat deze grote heilige ons allen de moed zal geven, in onze tijd het geloof opnieuw te beleven en Christus tegemoet te treden, want Hij alleen kan de volkeren en de culturen verenigen.”

Het daarop in het Ladinisch uitgesproken gebed betrof de Kerk in China en het vredige verloop van de Olympische Spelen. Aan het einde begroette Benedictus XVI de pelgrims, die hem zo hartelijk ontvangen hadden.

Over de heikele betrekkingen met China heeft Benedictus XVI maandag ook nog een gesprek gehad met Kardinaal-Staatssecretaris Tarcisio Bertone. Bertone zei in Brixen, dat de Chinese regering “een positief signaal, die men niet mag onderschatten” naar Rome heeft gestuurd. Het betreft de toestemming voor Katholieke Misvieringen rondom de Olympische Spelen en de uitnodiging aan de Bisschoppen van Macao en Hong Kong om de opening van deze grote bijeenkomst bij te wonen. De Chinese pers heeft de groeten van Paus Benedictus XVI, die hij afgelopen zondag uitsprak na het Paus Benedictus XVI - Angelus/Regina Caeli
Geven aan anderen - Paus Paulus VI en het Concilie
Angelus-gebed voor de kerk van Bressanone (Brixen, Zuid-Tirol)
(3 augustus 2008)
, voor de Olympische Spelen in Peking (van 8 tot en met 24 augustus 2008) gepubliceerd. Het dagblad van Peking “Xinjing Bao” gaf de woorden van de Paus in Brixen als volgt weer: “Moge de sport een nieuw teken zijn van de broederlijkheid en vrede tussen de volkeren”. Tijdens zijn vakantie in de Italiaanse Alpen heeft de Paus, aldus de Chinese krant, de organisatie en de atleten zijn beste wensen gestuurd. “Xijing Bao” herinnert er aan dat Paus Benedictus XVI in mei ook een concert heeft bijgewoond van het Filharmonisch Orkest van Peking tijdens hun tournee door Europa.

China is één van de prioriteiten in het pontificaat van Benedictus XVI; een jaar geleden heeft hij een Paus Benedictus XVI - Brief
Aan de Katholieke Kerk in de Volksrepubliek China
(27 mei 2007)
gestuurd en daarbij geprobeerd zowel de rechten van de Kerk te benoemen als ook het regime een handreiking te doen.

Zie ook dossier China en de Rooms Katholieke Kerk

Publicatiedatum: 5 augustus 2008
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam