• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus tot diplomaten: aangesporing tot dialoog en respect voor de mensenrechten

(kerknet.be) - Paus Franciscus riep, tijdens de nieuwjaarsontvangst van diplomaten bij de Heilige Stoel, op tot fundamenteel respect voor de mensenrechten. Franciscus stelt de opkomst vast van een veelvoud van nieuwe, moderne rechten, die de traditionele rechten ondergraven, bestaande sociaal-culturele tradities in bepaalde landen bedreigen en die zelfs de vriendschappelijke relaties tussen landen aantasten.

"Ik roep U op tot de verdediging van het recht op leven en op fysieke integriteit." zei Paus Franciscus tot diplomaten. "Te vaak vindt er in naam van de mensenrechten een ideologische kolonisatie plaats door de sterkste en rijkste landen van de armste landen en de zwaksten. Tradities van individuele volkeren worden ingeroepen als voorwendsel om fundamentele rechten van de Verenigde Naties
Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (10 december 1948)
opzij te schuiven. Ook zeventig jaar na de afkondiging van de universele mensenrechten worden die nog steeds te vaak met voeten getreden."

De leider van twee miljard katholieken wereldwijd verwees in het bijzonder naar de schending van het elementaire recht op leven, de vrijheid of de aantasting van de onschendbaarheid van elke menselijke persoon. "De mens wordt niet enkel getroffen door oorlog en geweld, maar vaak ook door meer subtiele vormen van geweld zoals het doden van onschuldige kinderen nog voor ze geboren zijn uit egoïsme of omdat ze ziek of misvormd zijn.", aldus de Paus. Maar hij verwijst ook naar de behandeling van ouderen die ziek zijn of als last worden beschouwd; vrouwen die gebukt gaan onder geweld en misbruik; slachtoffers van mensenhandel of al diegenen die voor armoede en oorlog op de vlucht zijn.

De Paus bepleitte nadrukkelijk het recht op gezondheid voor de persoon en zijn gezinsleden, inclusief betaalbare toegang tot nodige medische zorg en sociale dienstverlening. Diplomaten worden ook aangemaand tot de bestrijding van kinderarbeid, inspanningen voor de integratie van migranten, dialoog met de politieke leiders in Noord-Korea en de naleving van het status quo voor Jeruzalem op basis van de VN-resoluties. Tot slot vroeg hij ook om het leed in zovele delen van Afrika niet te vergeten.

Bron: VIS/SIR

Publicatiedatum: 8 januari 2018
Laatst bewerkt: 8 januari 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam