• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus em. Benedictus XVI: Kard. Müller verdedigt de traditie in de geest van Paus Franciscus

“Kardinaal Müller heeft de traditie verdedigd in de geest van Paus Franciscus”, schrijft Paus emeritus Benedictus XVI in het voorwoord van een boek, dat uitgegeven werd ter gelegenheid van de 40everjaardag van het priesterschap van kardinaal Ludwig Müller, prefect emeritus van de Congregatie voor de Geloofsleer, en zijn 70e verjaardag op 31 december 2017. 

Het boek dat op 696 bladzijden, bijdragen verzamelt van meer dan 30 theologen, onder wie de huidige prefect van de Geloofsleer, Mgr. Luis Ladaria SJ, heeft als titel “De drie-ene God. Het christelijk geloof in een tijd van secularisatie”, en wordt in het Duits uitgegeven door Herder.

“Een priester – en zeker een bisschop en kardinaal – is nooit gewoon op pensioen”, schrijft de Paus emeritus niet zonder humor. 

Benedictus XVI brengt in herinnering dat Paus Paulus VI gewild heeft dat een hoge taak in de Curie van het Vaticaan, slechts voor vijf jaar toegewezen wordt: dat die van kardinaal Müller niet verlengdwerd, zoals reeds gemeld op 1 juli laatsleden, had geen onenigheid als reden.

Tegen de negatieve commentaren, heeft het Vaticaan op 14 juli trouwens een op punt stelling willen doen door de “totaal verkeerde” beweringen te betreuren: er is geen onenigheid tussen de Duitse kardinaal en Paus Franciscus. 

Het is de Paus emeritus - die Müller van Regensburg naar Rome had geroepen –die zich nu in het strijdgewoel mengt: “Kardinaal Müller zal als priester en theoloog, in de openbaarheid dienstbaar blijven aan het geloof”. 

De Paus emeritus, die ook prefect van de Geloofsleer is geweest, benadrukt dat deze taak een rol is waar “wijsheid” niet alleen voortvloeit  uit iemands competentie ter zake, maar uit de bekwaamheid te erkennen waar de theologische kennis haar “grenzen” heeft. 

Precies zo heeft kard. Müller zijn taak in Rome proberen uit te oefenen, benadrukt de Paus em. nogmaals: “Hij heeft de heldere geloofstradities verdedigd, maar in de geest van Paus Franciscus: hij heeft geprobeerd te begrijpen hoe zij vandaag kunnen beleefd worden”. 

In dit boek stellen theologen vast hoe moeilijk het is om het beeld van de God van het christelijk geloof door te geven, gezien de veelheid van godsdiensten en wereldbeelden. De auteurs hebben dus geprobeerd de drie-ene God te belichten vanuit verschillende perspectieven zoals bijvoorbeeld het heimwee naar God, het geloof in de Drie-eenheid als uitdaging voor deze tijd, de kenmerken van God en het christelijk Godsbeeld in de dialoog met de islam. 

Het boek verzamelt bijdragen van : Dirk Ansorge, George Augustin (uitgever), Franz Joseph Baur, Christoph Binninger, Achim Buckenmaier, Enrico dal Covolo, Rino Fisichella, Bruno Forte, Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz, Krzysztof Gózdz, Helmut Hoping, Kurt Koch, Felix Körner SJ, Thomas Krafft, Luis F. Ladaria, Ulrich L. Lehner, Thomas Marschler, Reinhard Marx, Karl-Heinz Menke, Heiko Merkelbach, Philipp Müller, Wolfgang W. Müller, Veit Neumann, Gianfranco Ravasi, Christian Schaller, Markus Schulze, Angelo Scola, Jörg Splett, Thomas Söding, Karl OCist Wallner, Ralph Weimann, Marc Witzenbacher, Wlodzimierz Wolyniec.

 

 

Vert. Maranatha-gemeenschap

Publicatiedatum: 27 december 2017
Laatst bewerkt: 2 januari 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2018, Stg. InterKerk, Schiedam