• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus bij Audiëntie: Geboorte van een nieuwe wereld

Met Kerstmis wordt een nieuwe wereld geboren: Jezus’ geboorte verandert de loop van de geschiedenis, legt Paus Franciscus uit.

De Paus wijdde zijn catechese tijdens de wekelijkse audiëntie op de woensdag, nu in het Octaaf van Kerstmis, aan de betekenis van het feest van de Geboorte. Hij nodigt uit ontvankelijk te zijn voor de verandering die de Geboorte in de geschiedenis van de mensheid te weeg brengt: “Met de kleinen, geminachten, sticht Jezus een vriendschap die voortduurt in de tijd en de hoop voedt op een betere toekomst. Met hen wil God een nieuwe wereld opbouwen waar geen verworpen, mishandelde, behoeftige mensen meer zijn. Laten wij in deze feestdagen onze geest en ons hart openen om deze genade te ontvangen”.

“In een tijd waarin wij een soort van ontaarding van Kerstmis meemaken, dient gezegd dat Jezus’ geboorte het echte Kerstmis is. Zonder Jezus, geen Kerstmis!”, zegt de Paus.

Hij nodigt uit de verrassing en het licht te schouwen die deze geboorte vertegenwoordigt: “Door de verkondiging van de Kerk, wordt wij zoals de herders uit het Evangelie, geleid om het ware Licht te vinden, Jezus’ licht, dat zich op een verrassende manier openbaart: Hij wordt uit een arm, onbekend meisje geboren, dat Hem in een stal ter wereld brengt, alleen geholpen door Haar man”.

De Paus legt uit dat God ook vandaag, in de huidige wereld komt: “Zo toont Gods Zoon zich vandaag nog aan ons: als Gods gave aan de mensheid die in de nacht verschijnt, in de versuftheid van de slaap, terwijl de mensheid dikwijls verkiest in het donker te blijven en haar verkeerde gewoontes niet te veranderen”.

Volgens de Paus liggen daar de nieuwe fundamenten van het “nieuwe leven”, van een geschiedenis waarin God optreedt: “Door de menswording van Zijn Zoon heeft God voor ons de weg geopend voor een nieuw leven, gefundeerd op liefde, niet op egoïsme. Met Kerstmis werd de mensengeschiedenis door de geschiedenis van God bezocht”.

In een tweet zei de Paus ook nog: “God, die vol is van ons, trekt ons aan door Zijn tederheid, Hij die arm en kwetsbaar ter wereld komt, in ons midden, als één van ons”.

Vert. Maranatha-gemeenschap

Zie de Nederlandstalige vertaling van de gehele catcehese: Paus Franciscus - Audiëntie
De geboorte van de Heer Jezus
Aula Paulus VI
(27 december 2017)

Publicatiedatum: 28 december 2017
Laatst bewerkt: 28 december 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2018, Stg. InterKerk, Schiedam