• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus vergelijkt vluchtelingen met Maria en Jozef

(Nos.nl/kerknet.be) - In zijn Kerstnachtmis heeft Paus Franciscus de tocht van Jozef en Maria naar Bethlehem vergeleken met de beproevingen die vluchtelingen vandaag de dag meemaken. "In hun voetstappen liggen zoveel andere verborgen", zei hij tijdens de mis in de Sint-Pieter.

"Toen ze in Bethlehem aankwamen ontdekten ze dat niemand daar op hen zat te wachten. Er was er geen plek voor hen", vatte Franciscus het kerstverhaal samen. "Toch werd in die stad, waar ze met de nek werden aangekeken, de vlam van Gods liefde ontstoken."

Franciscus riep op "angst in erbarmen te veranderen". Hij sprak over de miljoenen die hun huis moeten verlaten, "soms met hoop voor de toekomst, maar voor velen met maar een doel: overleven". 

Maar we zien God zelfs waar we denken dat hij afwezig is.

Paus Franciscus

De Paus herinnerde eraan dat ook de herders, die als eerste op bezoek kwamen in de stal, destijds aan de randen van de samenleving leefden. "Hun huidskleur, hun kleding, hun geur, hoe ze spraken, waar ze vandaan kwamen, alles aan hen veroorzaakte wantrouwen. Maar we zien God zelfs waar we denken dat hij afwezig is. Hij is aanwezig in de onwelkome gast, vaak onherkenbaar."

Franciscus hekelde hedendaagse 'herodussen' die "hun macht laten gelden, rijkdom vergaren en geen been zien in het verspillen van onschuldig bloed". 

Paus Franciscus: Als christen is het onze plicht om diegenen te omhelzen die oprecht zijn van hart en geen plaats vinden in de samenleving. Net zoals Maria en Jozef, die vluchteling waren, worden ook vandaag nog vele families gedwongen hun huizen te verlaten. Miljoenen mensen moet dierbaren verlaten, omdat zij uit hun land worden verdreven. In Maria en Jozef heeft God duidelijk gemaakt dat echte kracht en echte vrijheid erin bestaan de kwetsbaarheid van de zwaksten met respect en hulpvaardigheid tegemoet te treden. Kerstmis is de tijd van het jaar om angst om te vormen tot liefdevolle kracht, om een nieuw concept van naastenliefde vorm te geven. Een liefde die weigert onrecht te aanvaarden als iets normaals.

Kribbe

Zo'n 10.000 gelovigen in de basiliek zagen hoe Franciscus aan het begin van de mis het beeld van het kindje Jezus onthulde en kuste. Nog eens vele anderen volgden de ceremonie op schermen op het Sint-Pietersplein. Aan het einde van de mis plaatste Franciscus persoonlijk het kindje in de kribbe van de kerk.

Het is was de vijfde keer dat Franciscus (81) de Kerstnachtdienst leidde. Morgen zal hij om 12.00 uur zijn traditionele kerstzegen urbi et orbi uitspreken op het Sint-Pietersplein.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige homilie: Paus Franciscus - Homilie
Maria brengt ter wereld, Maria brengt licht
Kerstnachtmis - Sint Pietersbasiliek
(24 december 2017)

Publicatiedatum: 25 december 2017
Laatst bewerkt: 28 december 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2018, Stg. InterKerk, Schiedam