• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Gesprek van Paus Franciscus met de Jezuïeten werkzaam in Myanmar

Van 26 november tot 2 december maakte Paus Franciscus zijn 21e apostolische reis buiten Italië, naar Myanmar (het vroegere Birma)  en Bangladesh. Woensdag 29 november, onmiddellijk na zijn toespraak tot de bisschoppen van Birma, verliet Paus Franciscus de kleine zaal en zag daar 300 seminaristen die hem opwachtten voor een foto. Hij begroette eveneens een kleine groep Chinezen, die fier de vlag hesen van de Volksrepubliek en die hem vroegen: “kom vlug naar ons land!”.

Na een stuk weg te voet, tussen de begroetingen door, in een feestelijke sfeer, is de Paus de kapel binnen gegaan op het gelijkvloers van het aartsbisschoppelijk paleis, waar 31 jezuïeten hem opwachtten die in het land een zending vervulden. Onder hen, 13 afkomstig uit Birma (3 priesters, 5 novicen en 5 scholastieken). De anderen waren afkomstig uit Thaïland, Maleizië, Viëtnam, India, Indonesië, Australië en China. 21 Andere jezuïeten uit Birma waren niet aanwezig omdat zij voor hun studie in Indonesië, Sri Lanka en op de Filippijnen waren. 

De aanwezigen kwamen uit alle instituten van de Sociëteit van Jezus in het land: onderwijsinstellingen die voor iedereen open staan, onafhankelijk van hun etnische of godsdienstige situatie; een parochie in een bisdom aan de grens waar de Kachin en Shan wonen; een school in een buitenwijk van Yangon waar jezuïeten de armen ook helpen om huizen te bouwen en hun een microkrediet aanbieden; de vluchtelingendienst van de jezuïeten die met honderdduizenden vluchtelingen werken in de staten Kachin en Kayah en aan de grens met Thaïland en China.

Toen hij binnenkwam werd Paus Franciscus onder applaus verwelkomd. Hij begroette iedereen afzonderlijk. De zaal was smal en lang – typisch voor een kapel – maar de sfeer was zoals een spontane omhelzing. De gezichten lieten een grote verscheidenheid aan afkomst vermoeden. Een student en jezuïet deed hem een typische sjaal van de Chin etnie om.

Paus Franciscus ging zitten en stelde Mgr. Mark Miles voor met de verklaring dat hij een vertaler nodig had voor het Engels. En hij maakte ook een grapje: “Hij is een goede man, hij zal niets doorvertellen van de jezuïetengeheimen die we hier horen”. Hij wenste onmiddellijk de aanwezigen te bedanken. Hier volgt de eerste transcriptie van de twee gesprekken waar ik bij was en waarvan de publicatie door de Heilige Vader goedgekeurd werd. Ik heb er enkele inlichtingen over de context aan toe gevoegd en een slotbeschouwing.

Antonio Spadaro sj

Zie de Nederlandstalige vertaling van het gesprek in Myanmar: Paus Franciscus - Interview
Op het kruispunt staan van de geschiedenis
Gesprek met de Jezuïeten werkzaam in Myanmar (voorheen Birma) - bij de kathedraal in Yangon (Myanmar)
(29 november 2017)

Gerelateerde berichten:

Publicatiedatum: 21 december 2017
Laatst bewerkt: 21 december 2017


 
RSS feedAangepaste dossiers

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam