• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus vraagt Maria: help Christenen antilichamen vormen tegen virussen van deze tijd

(katholieknieuwsblad.nl) - Paus Franciscus heeft Onze-Lieve-Vrouw gevraagd om Christenen te helpen “antilichamen” te vormen tegen enkele “virussen van onze tijd”, “onverschilligheid”, “hypocrisie” en angst voor buitenlanders. Hij deed dit vrijdag, op het hoogfeest van Maria, Onbevlekt Ontvangen. 

Op het Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Onbevlekt Ontvangen: het mooiste compliment
Hoogfeest van de zonder zonde ontvangen Maagd en Moeder Gods Maria - Sint Pietersplein
(8 december 2017)
met pelgrims op het Sint-Pietersplein. Aansluitend bezocht hij de basiliek van Santa Maria Maggiore, bracht witte rozen naar het Mariabeeld bij de Spaanse Trappen en bezocht de nabijgelegen Sint-Andreaskerk. Daar verscheen Maria 175 jaar geleden aan Alphonse Ratisbonne. De Joodse jongeman bekeerde zich tot het katholicisme en stichtte de congregatie van Onze-Lieve-Vrouw van Sion.

'De virussen van onze tijden'

In zijn gebed bij het beeld bij de Spaanse Trappen dankte de Paus Maria dat zij waakt over hem en de inwoners van Rome, in het bijzonder “de zieken, de ouderen, alle armen, de vele mensen die hierheen geïmmigreerd zijn vanuit landen van oorlog en honger”.

Ook vroeg de Paus Maria mensen te helpen “om antilichamen te ontwikkelen tegen enkele van de virussen van onze tijden: de onverschilligheid die zegt ‘Het is niet mijn probleem’; burgerlijke grofheid die het algemeen welzijn negeert; de angst voor wat anders is en voor de buitenlander”.

Ook benoemde hij de kwalen van de “hypocrisie om anderen te beschuldigen en ondertussen dezelfde dingen te doen; terughoudend zijn ten opzichte van milieu- en ethische achteruitgang” en “de uitbuiting van mannen en vrouwen”.

'Kleine en arme zondaars, maar altijd uw kinderen'

Toen Maria 175 jaar geleden in de Andreaskerk aan Ratisbonne verscheen, “toonde zij hem een moeder vol van genade en barmhartigheid”, zei Paus Franciscus.

Hij bad dat Christenen “in het bijzonder in momenten van beproeving en verleiding” net als Ratisbonne Maria’s open handen zouden zien, die Jezus’ genade uitstorten over de wereld en mensen in staat stellen “ieder spoor van trotse arrogantie af te schudden om onszelf te zien zoals we zijn: kleine en arme zondaars, maar altijd uw kinderen”.

'Vol van genade'

Tijdens het angelusgebed, eerder die dag, zei Franciscus dat het feest van de Onbevlekte Ontvangenis samengevat kan worden door de groet “vol van genade” die de engel Gabriël Maria brengt.

Het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis leert dat Maria werd verwekt en geboren zonder met de erfzonde te zijn belast.
Door haar “vol van genade” te noemen, bedoelde de engel dat ze “vol van Gods aanwezigheid was”, wat in haar leven geen ruimte liet voor zonde, zei de Paus. “Zij is de enige ‘altijd groene oase’ van de mensheid, de enige onbesmette, onbevlekt geschapen zodat ze God die in de wereld kwam volledig kon verwelkomen met haar ‘ja’.”

'Gods woord was Maria's geheim'

Maria kwam uit een klein, geïsoleerd plaatsje. “Ze was niet bekend”, aldus Paus Franciscus. “Zelfs toen de engel haar bezocht, wist niemand dat. Er waren die dag geen verslaggevers.” Maria besteedde tijd aan het lezen van de Schrift en aan gebed. “Gods woord was haar geheim; het was dicht bij haar hart, en toen werd het vlees in haar baarmoeder.” (CNS)

Publicatiedatum: 8 december 2017
Laatst bewerkt: 11 december 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam