• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Persconferentie van Paus Franciscus op de terugreis van Birma (Myanmar) en Bangladesh

De delicate kwestie van de Rohingyas, het risico van vernietiging door nucleaire wapens, de betrekkingen met China, behoorden tot de grote onderwerpen van de persconferentie die Paus Franciscus gaf op het vliegtuig dat hem op 2 december 2017 van Dacca (Bangladesh) naar Rome bracht.

(…)

Op de grens van het toelaatbare

Wat nucleaire wapens betreft, deed de Paus opmerken dat “wij aan de grens van het toelaatbare staan wat het bezit en het gebruik van nucleaire wapens betreft. Want met het nucleair wapenarsenaal van vandaag, dat zo gesofisticeerd is, loopt men het gevaar de mensheid te vernietigen of ten minste een groot deel ervan”.

“Is het vandaag geoorloofd nucleaire wapens te behouden of dient men niet een stap achteruit te zetten om de schepping te vrijwaren, om de mensheid te redden?”, is de vraag die de Paus zich stelt.

Betrekkingen met China

Paus Franciscus vermeldde ook zijn verlangen om in 2018 naar India te reizen: dat was voorzien voor 2017 maar het was niet mogelijk. Een reis naar China “is niet in voorbereiding”, verzekert hij. “Ik zou er heel graag naartoe gaan. Dat is geen geheim.”

De huidige betrekkingen tussen Peking en de Heilige Stoel staan er zo voor: “De onderhandelingen met China zijn van hoog cultureel niveau … er zijn culturele, wetenschappelijke betrekkingen, priesters die les geven aan de staatsuniversiteit van China … Dan is er de politieke dialoog, vooral over de Kerk in China met haar geschiedenis van patriottische en clandestiene Kerk; dat dient stapsgewijs te gebeuren, met fijngevoeligheid, zoals men bezig is. Langzaam. Ik geloof dat deze dagen, vandaag of morgen, in Peking een zitting van de gemengde commissie begint. En dat, met geduld. Maar de deuren van het hart staan open”.

Evangeliseren, benadrukt de Paus trouwens, “is geen proselitisme”: “Evangelisatie is het Evangelie beleven, getuigen door de manier waarop men het Evangelie beleeft: getuigen van de zaligsprekingen, getuigen van Mt. 25, getuigen van de goede Samaritaan, van het 70 keer 7 keer vergeven. En in dat getuigenis is de Heilige Geest werkzaam en zijn er bekeringen … Als men getuigenis en respect in zijn leven inbouwt, sluit men vrede. Door proselitisme wordt ze afgebroken”.

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Zie verder het overzicht van de berichtgeving: dossier Paus Franciscus bezoekt Myanmar en Bangladesh

Publicatiedatum: 3 december 2017
Laatst bewerkt: 5 december 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam