• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vincentiaanse martelaren uit Spaanse Burgeroorlog zaligverklaard

Paus Franciscus heeft vandaag aan het einde van zijn Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Voorwaarde om klaar te zijn voor de ontmoeting met God
32e Zondag door het Jaar (A) - Sint Pietersplein
(12 november 2017)
gesproken over twee groepen martelaren die gisteren in Madrid werden zaligverklaard. Het betreft zestig religieuzen en lekengelovigen die werden vermoord tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Het gaat om pater Vicente Queralt Lloret en 20 gezellen, en om pater José María Fernández Sánchez en 38 gezellen. Zij werden gisteren in naam van de Paus door kardinaal Angelo Amato ‘tot de eer der altaren verheven’. De plechtigheid vond plaats in de Palacio de Vistalegre. Er namen zo'n drieduizend gelovigen aan deel.

“De nieuwe zaligen waren, sommige, leden van de Congregatie van de Missie: priesters, broeder-medewerkers, novicen; anderen waren leken die behoorden tot het Genootschap van de Wonderbaarlijke Medaille”, zei de paus vanmiddag. “Allen werd vermoord uit haat voor het geloof tijdens de godsdienstvervolging in de Spaanse Burgeroorlog tussen 1936 en 1937.”

Tijdens de Terror Rojo (‘Rode Terreur’) van revolutionaire troepen in Spanje werden meer dan 6.800 geestelijken en kloosterlingen om het leven gebracht. In totaal werden er 1.875 van hen zaligverklaard en 11 gecanoniseerd. En nog steeds worden er zaligverklaringsprocessen voor Spaanse vervolgden uit die periode gevoerd.

De zaligverklaring van gisteren valt samen met het 400-jarig bestaan van het ‘Vincentiaans Charisma’, de sociaal-religieuze beweging die in gang werd gezet door de Parijse priester Vincent de Paul (1581-1660), beter bekend als Sint-Vincentius a Paulo. Hij is de stichter van de Congregatie van de Missie (ook Lazaristen genoemd) en de medestichter van de Dochters van Liefde. Uit deze religieuze gemeenschappen groeide de Vincentiaanse Familie.

De martelarengroep rond de zalige Vicente Queralt Lloret, waarvan het zaligverklaringsproces in het aartsbisdom Valencia werd opgestart, bestaat uit Vincentiaanse Missionarissen, Dochters van Naastenliefde en leken van het Genootschap van de Wonderbaarlijke Medaille.

De martelarengroep rond de zalige José María Fernández Sánchez, waarvan het zaligverklaringsproces in het aartsbisdom Madrid werd opgestart, bestaat uit Lazaristen (paters en broeders) en uit Ridders van de Wonderbaarlijke Medaille.

Zie ook: Toespraak Paus Franciscus: Paus Franciscus - Toespraak
Tot de Vincentiaanse familie
Bij gelegenheid van het symposium 400 jaar Vincentiaanse Familie - Sint Pietersplein
(14 oktober 2017)

Publicatiedatum: 12 november 2017
Laatst bewerkt: 13 november 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam