• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Eijk waarschuwt opnieuw voor hellend vlak

(kro.nl/katholiek, gedeeltelijk) - Kardinaal Willem Eijk heeft gewaarschuwd voor het hellend vlak bij actieve stervenshulp. Dat doet hij in een vandaag gepubliceerd interview met het Duitse katholieke persagentschap KNA. “Als actieve stervenshulp bij een zeker lijden wordt geaccepteerd, dan zal er steeds weer vraag zijn naar de legalisering van andere gevallen”, zegt de aartsbisschop van Utrecht.

Als op het gebied van euthanasie en hulp bij zelfdoding een kier van een deur wordt opengezet, dan zal de deur uiteindelijk wagenwijd openstaan, aldus Eijk. De katholieke leer zegt echter dat het menselijk leven op zich waarde heeft en dat het actief doden van een menselijk leven indruist tegen Gods gebod.

“Het is echter niet genoeg om te zeggen dat actieve stervenshulp moreel verwerpelijk is.” De kardinaal pleit daarom voor een intensivering van de palliatieve zorg. Dat voorkomt volgens hem dat terminaal patiënten zo ondraaglijk lijden dat ze verlangen naar de actieve beëindiging van hun leven.

Over de kwestie ‘voltooid leven’ zegt Eijk dat zij een manifestatie is van “hyperindividualisme”. Ook is zij volgens hem een uiting van het geloof in de menselijke autonomie. Mensen willen over het einde van hun leven zelf beslissen zonder afhankelijk te zijn van een arts of dat ze door wetgeving worden belemmerd, merkt de kardinaal op.

Publicatiedatum: 28 september 2017
Laatst bewerkt: 30 september 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2018, Stg. InterKerk, Schiedam