• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Mgr. Hendriks en Daneels door Paus Franciscus benoemd tot leden van de Apostolische Signatuur

Overgenomen van arsacal.nl, de weblog van Mgr. Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam.

Op zaterdag 30 september is in Rome bekend gemaakt dat Paus Franciscus mgr. Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam, heeft benoemd tot lid van de Apostolische Signatuur, de hoogste rechtbank van de Katholieke Kerk, samen met drie kardinalen en een aartsbisschop.

‘Hoge Raad’

De Apostolische Signatuur is de ‘Hoge Raad’ van de Katholieke Kerk en oordeelt onder meer over bepaalde vormen van beroep tegen uitspraken van de Romeinse Rota en over een beroep dat tegen beleidsbeslissingen wordt ingesteld (administratieve geschillen). Dit laatste beroep wordt gewoonlijk ingesteld tegen beslissingen een Congregatie van de Romeinse curie, die de instantie is waar men in beroep gaat tegen beslissingen van vooral bisschoppen. De Signatura beoordeelt met name of de besluitvorming op de juiste wijze is gegaan. Hoofd van de Signatura is de Prefect, kardinaal Dominique Mamberti.

Benoemden

Van de vier benoemden is mgr. Hendriks de enige die wat verder van Rome weg woont. De anderen zijn Zijne Eminentie kardinaal Agostino Vallini, die tot voor kort de kardinaal-vicaris van Rome was en nu met emeritaat is, Zijne Eminentie kardinaal Edoardo Menichelli, tot voor kort aartsbisschop van Ancona-Osimo, Zijne Eminentie kardinaal Raymond Leo Burke, die tot voor enkele jaren prefect (hoofd) van de Apostolische Signatuur was en Aartsbisschop Frans Daneels, die secretaris van de Apostolische Signatuur was en onlangs met emeritaat is gegaan. "Het is een gezelschap van zeer eminente mensen en uitstekende canonisten (deskundigen in canoniek recht) waartussen ik me een beetje klein voel" aldus mgr. Hendriks.

Vertrouwen

De benoeming kwam onverwacht. Twee dagen geleden werd mgr. Hendriks ervan op de hoogte gesteld, "dat was wel een verrassing". Mgr. Hendriks was al wel sinds 2003 consultor van de Congregatie voor de clerus.

"Ik ben Paus Franciscus dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen. Het is een eervolle benoeming maar een die ook tijd zal vragen. Niet voor niets zijn de andere benoemden kardinalen en bisschoppen die - naar ik aanneem - in deze fase van hun leven over iets meer tijd kunnen beschikken. Ik hoop - met Gods hulp - het vertrouwen dat in mij is gesteld niet teleur te stellen.", aldus de hulpbisschop.

Publicatiedatum: 30 september 2017
Laatst bewerkt: 30 september 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2018, Stg. InterKerk, Schiedam