• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kard. Koch: Oecumene van de martelaren

“De oecumene van de belijders en martelaren” houdt een “grote belofte” in, zegt kard. Kurt Koch, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid onder de Christenen, bij zijn terugkeer uit Rusland vanwaar hij de relieken heeft teruggebracht van de heilige Nikolaas van Myra (3e-4e eeuw). De relieken van de heilige waren eind mei van Bari (Italië) naar Moskou en Sint-Petersburg gebracht voor verering door de gelovigen. Op 28 juli 2017 celebreerde de voorzitter van het dicasterium een H. Mis ter ere van hun terugkeer. 

In zijn homilie waarvan L’Osservatore Romano verslag geeft, belicht kard. Koch “de grote belofte” van “de oecumene van de belijders en martelaren”: “Terwijl de christenen en de Kerk op deze aarde in een nog onvolmaakte gemeenschap leven, zijn de belijders en martelaren in de hemelse glorie reeds in volle en volmaakte gemeenschap”. Zo "begeleiden en ondersteunen zij door hun voorspraak niet alleen onze inzet voor de oecumene  … maar helpen zij ons ook groeien in het geloof in Jezus Christus en nieuwe vreugde vinden door Hem te belijden”. 

"Nikolaas heeft geleefd in een tijd waarin het christendom één was, daarom zijn zijn voorspraak en hulp bijzonder belangrijk om de eenheid van de Kerk in Oost en West te herstellen", meent kard. Koch. 

De voorzitter van het dicasterium voor de Eenheid onder de Christenen benadrukt dat de "overbrenging van de relikwie een bijzonder vruchtbare gelegenheid geweest is om de oecumenische zoektocht naar verzoening van de Kerk in oost en west te verankeren in het geloof van het Godsvolk”. Naast de bestaande betrekkingen tussen de Kerkleiders, was er namelijk de deelname van het Godsvolk aan dit gebeuren dat “een belangrijke dienst aan de oecumene” geweest is. 


Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Publicatiedatum: 30 juli 2017
Laatst bewerkt: 2 augustus 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2018, Stg. InterKerk, Schiedam