• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus op Hoogfeest van Petrus en Paulus: "Ben Ik nog de Heer van uw leven?"

In de H. Mis voor het hoogfeest van de heilige apostelen Petrus en Paulus op 29 juni 2017, doet Paus Franciscus een oproep tot de gedoopten: vandaag “kijkt de Heer ons in de ogen en vraagt: wie ben Ik voor u? Ben Ik nog de Heer van uw leven, de richting van uw hart, de reden van uw hoop, uw onverwoestbaar vertrouwen?”.

De Paus roept op geen “salonchristenen” te zijn maar “apostelen op weg”, niet te geloven “op een lauwe manier” maar “te branden van liefde”, “zich niet te laten leven” of “zich te nestelen in welzijn”, Jezus niet te volgen “tot op een bepaald punt, maar ten einde toe”.
In de loop van zijn homilie klaagt de Paus ook “de dikwijls medeplichtige stilte” aan waarin “veel christenen gemarginaliseerd, beklad, gediscrimineerd worden … het voorwerp van zelfs dodelijk geweld zijn” in verschillende delen van de wereld.

“Zonder het kruis, geen Christus, maar zonder kruis, ook geen christen”, waarschuwt de Paus en hij moedigt aan “het kwaad te verdragen” door Jezus na te volgen: “het op zijn schouders te dragen voor Hem en voor de anderen”.

Daarom geeft hij christenen als aanbeveling “mannen en vrouwen van gebed” te zijn. Gebed, verzekert hij, is een “remedie tegen isolement en zelfgenoegzaamheid die naar een geestelijke dood leiden. Want de Geest des levens blaast niet als men niet tot Hem bidt en zonder gebed gaan de innerlijke gevangenissen die ons opgesloten houden, niet open”.

Aan het begin van de viering, zegende de Paus de pallia die zullen opgelegd worden aan de 36 metropolitane aartsbisschoppen die dit jaar benoemd werden. Dezen zullen trouw en gehoorzaamheid zweren aan de heilige Petrus, de Kerk, de Paus en zijn opvolgers.

Zie de Nederlandstaligevertaling van de volledige homilie: Paus Franciscus - Homilie
Wie ben Ik voor u? Ben Ik nog de Heer van uw leven?
Hoogfeest van de HH. Apostelen Petrus en Paulus, waarbij o.a. het opleggen van het pallium en concelebratie van 5 nieuw gecreëerde Kardinalen - Sint Pietersplein
(29 juni 2017)

Publicatiedatum: 29 juni 2017
Laatst bewerkt: 17 juli 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam