• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Zaligverklaring van John Sullivan in Dublin: 35 jaar protestant, dan priester en jezuïet

De zaligverklaring van John Sullivan (1861-1933) op 13 mei 2017, gecelebreerd door kardinaal Angelo Amato, prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, had een oecumenische draagwijdte: hij behoorde 35 jaar tot de protestantse gemeenscap voor Katholiek en priester-jezuïet te worden. Toni Witwer, postulator van zijn proces tot zaligverklaring, schetst zijn leven in de Italiaanse uitgave van L’Osservatore Romano van 13 mei. 

Geboren in Dublin op 8 mei 1861, uit een protestantse vader en een katholieke moeder, wordt John op 15 juni van dat jaar in de protestantse gemeenschap gedoopt, volgens het gebruik van die tijd dat jongens de godsdienst van hun vader krijgen en meisjes die van hun moeder.

In 1873 gaat hij naar de Portora Royalschool in Enniskillen, Noord-Ierland, één van de meest vooraanstaande scholen van die tijd. Daarna gaat hij naar Trinity College in Dublin, waar hij zich zo onderscheidt dat hij er in 1885 de gouden medaille voor klassieke studies krijgt. Daarna specialiseert hij zich in rechten en wordt in 1888 advocaat.

Dank zij de erfenis die hij na de dood van zijn vader krijgt, leidt hij een zeer welstellend leven en doet zich opmerken door modieuze kleding en een elegant voorkomen. Hij bezoekt Europa en is een gepassioneerd fietser.

In december 1896 beslist hij op de leeftijd van 35 jaar, zijn leven te veranderen en over te gaan naar het katholicisme. Die overgang gebeurt in de kerk van de jezuïeten in London. Terug bij zijn familie in Dublin, verandert hij zijn levensgewoonten, bezoekt regelmatig kloosters en hospitalen, en legt bijzonder medelijden aan de dag voor bejaarde mensen, brengt hun tabak of thee en leest hen voor uit religieuze boeken.

In september 1900 beslist hij in te treden in de Sociëteit van Jezus. Na twee jaar noviciaat in het H. Stanislascollege in Tullamore, filosofiestudies aan het Stonyhurstcollege in Engeland en theologiestudies in Milltown Park in Dublin, wordt hij op 28 juli 1907 priester gewijd. Hij onderscheidt zich door gebed en religieus leven, stelt zich nooit voorop en is altijd bereid anderen te helpen.

Hij wordt leraar aan het Clongowes Woodcollege in Kildare waar hij het grootste deel van zijn leven doorbrengt, uitgezonderd de laatste vijf jaren (1919-1924) dat hij rector is aan Rathfarnham Castle, het vormingshuis van de Sociëteit in Dublin.

Zijn faam van heiligheid verspreidt zich snel in de omgeving van Clongowes. Veel mensen die geestelijke hulp behoeven of lichamelijke genezing, richten zich tot pater John en vragen hem om gebed.

Hij is altijd beschikbaar voor zieken, armen en behoeftige mensen. Hij bidt altijd en overal, brengt elk beschikbaar ogenblik door in de kapel en bekommert zich weinig om de materiële aspecten van het leven. Hij eet het eenvoudigste voedsel en leidt een streng boeteleven. Een oude dame die dicht bij Clongowes woont, getuigt: “Pater Sullivan is zeer hard voor zichzelf, maar nooit voor anderen”.

Hij sterft op 19 februari 1933 in de oude residentie Saint Vincent voor verzorging in Dublin, niet ver van zijn vaderlijk huis.

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Publicatiedatum: 13 mei 2017
Laatst bewerkt: 18 mei 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2018, Stg. InterKerk, Schiedam