• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Goede Vrijdag-collecte voor het Heilig Land

Het Vaticaan heeft een brief uitgestuurd om katholieke gelovigen eraan te herinneren dat het een plicht is om de christenen in het Heilig Land te ondersteunen met gebed en materiële hulp. De herinnering kwam in de vorm van een brief van kardinaal Ignace Moussa Daoud, de prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken, gericht aan katholieke bisschoppen wereldwijd.

Authentieke getuigen

“Ondanks hun ontelbare moeilijkheden”, zijn de christelijke gemeenschappen in het Heilig Land “authentieke getuigen van het evangelie”, staat er in de brief. Ieder jaar herinnert kardinaal Daoud de Kerk aan de collecte voor het Heilig Land die in de meeste bisdommen op Goede Vrijdag wordt gehouden. De collecte begon in 1421 onder paus Martinus V. De collecte, waar het Vaticaan naar verwijst, is een andere collecte dan die in Nederland wordt gehouden op de zondag voor de Oosterse Kerken, die meestal tegen eind april, begin mei gehouden wordt.

Solidair
De Vaticaanse Congregatie stelt zich solidair op met de christenen in het Heilig Land en in het Midden-Oosten, “waar de politieke en economische crisis… nog niet is opgelost en iedere dag bewijs van onnoemelijk lijden laat zien”, schrijft de kardinaal.

Noodzaak
De collecte herinnert iedereen aan de “absolute en urgente noodzaak om onze broeders en zusters in dit land te steunen, en om dat op iedere mogelijke manier te doen”, stelt de brief. “In het bijzonder bidden wij voor hen doorlopend voor de vrede die alleen van de Allerhoogste kan komen.”

Financiële documenten
De brief is vergezeld van documenten die het werk aantonen dat met de opbrengst van de collecte in 2006 werd uitgevoerd door de Franciscaanse Custodie en de Vaticaanse congregatie. Speciale aandacht gaat naar de onderwijsinstellingen, zoals de Universiteit van Bethlehem en katholieke scholen, en naar studiebeurzen.

Publicatiedatum: 1 maart 2007
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam