• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Jezus' tranen voor gesloten harten

Donderdag na de 33e Zondag door het Jaar - Kapel Santa Martha

Zoals in Jeruzalem, “blijft Jezus” ook vandaag nog “aan de deur kloppen van Christenen, van Zijn Kerk. En als de deur dicht blijft, weent Hij opnieuw”, zegt de Paus in de H. Mis van 20 november in Sint-Martha.

In het Evangelie van deze dag weent Jezus over Jeruzalem Vgl. Lc. 19, 41-44 : “Mocht ook gij op deze dag inzien wat u tot vrede strekt! Maar (...) gij hebt de tijd niet erkend waarin barmhartig op u werd neergezien”.

Christus betreurt “de geslotenheid van de harten” van het uitverkoren volk “dat geen tijd had om de deur voor Hem te openen”. Jeruzalem “was te veel met zaken bezig, te zelfvoldaan, het voelde zich op zijn gemak, geïnstalleerd, en had de Heer of het heil niet nodig. Het wilde geen problemen”, merkte de Paus op.
“Het was bang dat de Heer zou komen, bang van de belangloosheid van Zijn bezoek … Het voelde zich veilig in de dingen die het kon beheren”. Maar “het bezoek van de Heer, Zijn verrassingen, kan de mens niet beheersen”.

Ook vandaag nog, “blijft Jezus op de deur kloppen van christenen, van Zijn Kerk. En als de deur dicht blijft, weent Hij opnieuw”.
De Heer weent omdat "Hij vreugde, bekering brengt" maar de mensen "zijn bang van de vreugde die Hij brengt omdat zij haar niet kunnen controleren". Zij zijn “bang gered te worden op een weg vol verrassingen van de Heer”, “bang van bekering, want zich bekeren betekent de leiding aan de Heer geven”.

De Paus nodigt uit tot een gewetensonderzoek: “zij wij, Christenen van vandaag, die het geloof kennen, de Catechismus-Compendium
Catechismus van de Katholieke Kerk
(15 augustus 1997)
, die alle zondagen naar de Mis gaan, zijn wij tevreden van onszelf? Hebben wij alles goed geregeld zodat wij geen nieuw bezoek van de Heer nodig hebben ...?”.

Publicatiedatum: 20 november 2014
Laatst bewerkt: 7 maart 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam