• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Bisschoppensynode oktober 2018 over jongeren, geloof en onderscheiding van roeping

Rome (KRO-NCRV) 6 oktober 2016 – Oktober 2018 vindt in Vaticaanstad de 15ste Gewone Generale Assemblee van de Bisschoppensynode plaats. Paus Franciscus heeft als thema van deze belangrijke Rooms-Katholieke kerkvergadering gekozen: ‘Jongeren, geloof en onderscheiding van roeping’.

De Paus heeft die keuze gemaakt na overleg met de nationale bisschoppenconferenties in de wereld, de Oosters-Katholieke Kerken en de unie van generaal-oversten van ordes, congregaties en sociëteiten van apostolisch leven. Ook heeft de bisschop van Rome dit thema bepaald door te luisteren naar adviezen van de synodevaders van de vorige assemblee.

Het is de wens van de Bisschoppensynode “om jongeren te vergezellen op hun existentiële reis naar volwassenheid, zodat zij na een periode van onderscheiding kunnen ontdekken wat hun levensplan is en hoe ze dit met vreugde kunnen verwerkelijken, zichzelf openstellend voor de ontmoeting met God en de mensheid en actief deelnemend aan de opbouw van de Kerk en de maatschappij”, aldus het Vaticaan.

Het thema van ‘onderscheiding om te bepalen wat iemands roeping is’, behoort tot de zogenoemde ignatiaanse spiritualiteit. Paus Franciscus is per slot van rekening lid van de Sociëteit van Jezus, de orde die werd gesticht door Ignatius van Loyola. Deze Baskische edelman schreef de Geestelijke Oefeningen, een spirituele methode om uit te vinden tot welk levenspad God je uitnodigt.

De Bisschoppensynode is een permanent instituut van het bestuur van de Katholieke Kerk. Het werd ingesteld door Paus Paulus VI op 15 september 1965 als respons op de oproep van de vaders van het Tweede Vaticaans Concilie om de bisschoppelijke collegialiteit beter vorm te geven. Er zijn drie soorten vergaderingen van de Bisschoppensynodes: gewone algemene assemblees, buitengewone algemene assemblees en bijzondere assemblees.

Publicatiedatum: 7 oktober 2016
Laatst bewerkt: 12 oktober 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam