• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus tot Christelijk-Sociaal Congres: ‘Geef aandacht aan zorgen van de armen’

(katholieknieuwsblad.nl) - Paus Franciscus heeft zijn “hartelijke groeten” overgebracht aan de deelnemers aan het Christelijk-Sociaal Congres, dat woensdag in Doorn begon.

In een Paus Franciscus - Boodschap
Aan de deelnemers aan de conferentie van het Christelijk-Sociaal Congres
(31 augustus 2016)
schrijft kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin namens de Paus: “U gaat nadenken over het primaat van de menselijke persoon in een geglobaliseerde wereld en Zijne Heiligheid moedigt u aan om een sterker bewustzijn van de specifieke waardigheid van de menselijke relaties te bevorderen, dat ‘achting voor elke persoon en respect voor anderen inprent’ Paus Franciscus, Encycliek, 'Wees geprezen' - over de zorg voor het gemeenschappelijke huis, Laudato Si' (24 mei 2015), 119”.

'Dringende maatschappelijke vraagstukken'

Op die manier “zullen uw besprekingen over de dringende maatschappelijke vraagstukken van onze tijd geleid worden door een ‘humanisme dat in staat is om de verschillende gebieden van kennis, met inbegrip van de economie, samen te brengen ten dienste van een meer integrale en integrerende visie’ Paus Franciscus, Encycliek, 'Wees geprezen' - over de zorg voor het gemeenschappelijke huis, Laudato Si' (24 mei 2015), 141”.

'Zorgen van de armen'

Franciscus, schrijft Parolin, bidt “dat u bijzondere aandacht zult geven aan de zorgen van de armen en gemarginaliseerden, opdat elk economisch, politiek en maatschappelijk systeem de behoeften en de vooruitgang van alle volken zal dienen en de geschapen wereld zal beschermen die God heeft toevertrouwd aan het rentmeesterschap van de mensheid”.

Hij besluit: “Met de toezegging van zijn gebed en goede wensen roept Zijne Heiligheid voor u allen de overvloedige goddelijke zegeningen van vrede en kracht in.”

Encycliek Paus Leo XIII - Encycliek
Rerum Novarum
Over kapitaal en arbeid
(15 mei 1891)

Het is dit jaar 125 jaar geleden dat het eerste Christelijk-Sociaal Congres bijeenkwam om zich te beraden over de sociale noden. In datzelfde jaar schreef Paus Leo XIII zijn beroemde encycliek Paus Leo XIII - Encycliek
Rerum Novarum
Over kapitaal en arbeid
(15 mei 1891)
, die de basis vormt voor de sociale leer van de Kerk.

Publicatiedatum: 1 september 2016
Laatst bewerkt: 1 september 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam