• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus brengt profetisch bezoek aan vluchtelingen op Lesbos

(kerknet.be) - Paus Franciscus stelde vandaag zaterdag een belangrijk symbolisch signaal met zijn reis naar een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos.  Tijdens de vlucht naar Griekenland bestempelde Franciscus het lot van miljoenen noodlijdende vluchtelingen als de grootste catastrofe sinds de Tweede Wereldoorlog. De Griekse president Alexis Tsipras zei bij de verwelkoming dat dit bezoek van de Paus historisch en belangrijk is. Hij zei dat hij fier is op de opvang van vluchtelingen door de Griekse bevolking, op een moment waarop sommigen - ook in naam van een christelijk Europa - nieuwe muren bouwen en weerloze mensen beletten een beter leven te zoeken.

Na zijn aankomst op de luchthaven van Mytilene (omstreeks 10.20 uur) en zijn gesprek met de Griekse president Tsipras, reisde de Paus met de oecumenische patriarch Bartholomeos en de Grieks-orthodoxe aartsbisschop van Athene per minibus naar het vluchtelingenkamp van Moria, dat 16 kilometer verder gelegen is.

U bent niet alleen. Geef de moed niet op! 

Bij zijn aankomst in het kamp was er een stormachtig onthaal door de vluchtelingen. Franciscus vroeg er voor televisiecamera’s uit de hele wereld aandacht voor de levensomstandigheden en het gebrek aan toekomstperspectief voor vluchtelingen, vooral voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen en zwangere vrouwen. Vluchtelingenkinderen overhandigden hem tekeningen en brieven. De Paus vertelde hen dat zijn niet alleen zijn en vroeg hen om de hoop niet te verliezen. Wij smeken om oplossingen.

Als mannen van het geloof willen we onze stemmen verenigen en hopen wij dat de wereld zal reageren op een manier die onze gemeenschappelijke menselijkheid waardig is. God heeft de mensheid als één familie gevormd.

De Paus verwees naar de parabel van de Barmhartige Samaritaan en vroeg dezelfde solidariteit te betuigen aan deze noodlijdenden en hij bracht ook hulde aan de Griekse bevolking die zo royaal heeft gerageerd op de nood van de vluchtelingen.  De oecumenische patriarch zei vanmorgen dat dit bezoek vooral moet aansporen tot meer solidariteit met vluchtelingen. Een 250-tal van de 2.500 vooral Syrische vluchtelingen kreeg de kans om de kerkleiders in een grote witte tent persoonlijk te ontmoeten en hen hun levensverhaal te vertellen. De kerkleiders hielden daarna het middagmaal met de vluchtelingen.

De Paus en de oecumenische patriarch houden later op de dag, omstreeks 13.30 uur, een gemeenschappelijk gebed en een korte toespraak en gooien een krans in zee in de haven van Mytilene, om de overleden vluchtelingen te herdenken. Aansluitend tekenen zij een gemeenschappelijke verklaring. Voor zijn vertrek brengt de Paus nog een kort bezoek aan de plaatselijke katholieke gemeenschap. 

Oecumenisch bezoek met sterke symboolkracht

Het bezoek van nauwelijks zes uur aan Lesbos is een indirecte aanklacht tegen het recente akkoord tussen de Europese Unie en Turkije over de terugkeer en verdeling van vluchtelingen. Het Pausbezoek vindt plaats op initiatief van de 78-jarige Grieks-orthodoxe aartsbisschop Hieronymos van Athene. Die verstuurde in maart een serie uitnodigingen aan onder meer de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, de Wereldraad van Kerken in Genève en verschillende religieuze leiders, onder meer Paus Franciscus.

De positieve respons van de Paus en de aankondiging van zijn komst naar Griekenland om er persoonlijk zijn solidariteit met vluchtelingen te betuigen is allicht veel meer dan datgene waarop de Griekse kerkleider ooit had gehoopt. Aanvankelijk lag een bezoek aan Samos in de weegschaal, maar om de symboolkracht te versterken is uiteindelijk voor Lesbos geopteerd. Of zoals de persdienst van het Vaticaan het formuleerde: De Paus wil het geweten van Europa wakkerschudden.

Kampioen van de rechten van vluchtelingen

Paus Franciscus, zelf zoon van migranten, heeft al van bij het begin van zijn pontificaat veel aandacht voor de vluchtelingenproblematiek. Al kort na zijn aantreden in juli 2013 bracht hij een opgemerkt Paus Franciscus - Homilie
“Adam, waar ben je?” - “Waar is het bloed van je broer?”
Campo sportivo Arena in Località Salina - Lampedusa
(8 juli 2013)
en wierp er een krans in zee als huldebetoon voor de duizenden vluchtelingen die omkwamen bij de overtocht van de Middellandse Zee. Hij sprak er ook voor het eerst over de globalisering van de onverschilligheid. Tijdens zijn audiëntie van afgelopen woensdag veroordeelde hij, zonder de EU bij naam te noemen, nog eens expliciet de muren van onverschilligheid die tussen volkeren worden opgetrokken en bestempelde die als een bedreiging voor de vrede.

Oproep

In september 2015 vroeg de Paus alle Europese parochies om minstens een vluchtelingengezin op te nemen. De oproep vond ruime weerklank en intussen verlenen duizenden Europese parochies en kloosters asiel aan vluchtelingen of nemen ze de kosten van hun verblijf op zich. In februari van dit jaar was er de opmerkelijke eucharistieviering van Paus Franciscus in Ciudad Juarez aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Daar herhaalde hij voor tienduizenden gelovigen zijn oproep tot solidariteit met migranten. Recenter waste Franciscus bij de wittedonderdagviering in Rome de voeten van enkele vluchtelingen. 

Bron: VIS/Ekathimerini.com

Publicatiedatum: 16 april 2016
Laatst bewerkt: 16 april 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam