• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

De Paus vraagt vergiffenis aan de inlandse bevolking van Chiapas

(zenit.org) - "Wij  kunnen niet doof blijven voor één van de grootste milieucrisissen uit de geschiedenis", verklaart Paus Franciscus in zijn homilie op maandag 15 februari, in Chiapas, San Cristobal de Las Casas, Zuid-Mexico. Hij vraagt de inlandse bevolking vergiffenis: “vergiffenis, broeders!”.

De Paus klaagt het geleden leed aan: “Op vele manieren heeft men dat verlangen willen stil houden; heeft men uw ziel willen verdoven, heeft men geprobeerd het leven van onze kinderen en jongeren te verdoven door de insinuatie dat verandering niet mogelijk is of een onmogelijke droom is”. 

Hij betreurt: “Dikwijls werd uw bevolking op systematische en structurele manier niet begrepen en uit de samenleving gestoten. Sommigen achtten uw waarden, cultuur en tradities minderwaardig. Anderen hebben, onbezonnen door macht, geld en economische wetten, uw gronden afhandig gemaakt of vervuild. Het is droevig! Een gewetensonderzoek zou ons allemaal goed doen evenals leren vergiffenis te vragen. De wereld van vandaag, geplunderd als zij is door de wegwerpcultuur, heeft u nodig!”.

Hij wijst met de vinger naar de vernieling van de natuur, de bezoedeling van grond, lucht, water en levende wezens, de “verwoeste aarde”, Paus Franciscus - Encycliek
Laudato Si
Wees geprezen - over de zorg voor het gemeenschappelijke huis
(24 mei 2015)
citerend.

“U kan ons veel leren, u kan ons menselijkheid leren”, verklaart de Paus. vooraleer te preciseren: “De wereld van vandaag, die in de greep van pragmatisme is, moet opnieuw de waarde van onbaatzuchtigheid leren!”

Hij nodigt de gedoopten van Chiapas uit getuigen te zijn van de verrezen Christus.

Naar schatting leven 53 miljoen Mexicanen – op meer dan 120 miljoen inwoners –  in armoede. En de inlandse bevolking vertegenwoordigt 15 miljoen inwoners.

Vert. Maranatha-gemeenschap

Publicatiedatum: 15 februari 2016
Laatst bewerkt: 18 februari 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam