• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: Een nieuw humanisme in Jezus Christus

FLORENCE (KerkNet/Rkk.nkl) – Paus Franciscus Paus Franciscus - Toespraak
Tot de deelnemers aan het vijfde algemene vergadering van de Italiaanse Kerkprovincie
Kathedraal Santa Maria der Fiore, Florence (10 november 2015)
dinsdag in de kathedraal van Florence Italiaanse katholieken van Italië gewaarschuwd voor de verleidingen van pelagianisme en gnosticisme. Over het pelagianisme zei de Paus dat het de Kerk niet nederig, belangeloos en zalig maakt. Deze dwaling verleidt volgens de Paus de mensen van de Kerk om hun vertrouwen te stellen in structuren, organisatie en planning, wat beheerzucht, hardheid en normativiteit veroorzaakt. “De norm geeft de pelagiaan de zekerheid van een superieur gevoel en een nauwkeurige oriëntatie. Daarin ligt zijn kracht, niet in de lichtheid van de adem van de Geest. Tegenover het kwaad of de problemen van de Kerk is het zinloos om oplossingen te zoeken in conservatisme en fundamentalisme, in het herstel van verouderde gedragingen en vormen die cultureel gezien nog een zekere betekenis hebben”, aldus de Paus. Het begrip pelagianisme is genoemd naar de Britse monnik Pelagius (4de-5de eeuw), die de erfzonde ontkende en ervan overtuigd was dat de mens in staat is door goede daden zijn heil te bewerken.

“Een tweede verleiding die moet worden overwonnen is die van het gnosticisme. Dat brengt ons ertoe te vertrouwen op logische en heldere redenering”, zei de Paus, die vervolgens citeert uit zijn document 'Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Evangelii Gaudium
Over de verkondiging van het Evangelie in de wereld van vandaag - Naar aanleiding van de Bisschoppensynode 2012 over de nieuwe evangelisatie
(24 november 2013)
': “Het boeiende van het gnosticisme is dat van een geloof dat in subjectivisme gevangen zit, dat slechts interesse heeft in een bepaalde ervaring of een reeks redeneringen en wetenswaardigheden, waarvan men denkt dat ze troost en verlichting bieden, maar waar het subject uiteindelijk opgesloten blijft in de immanentie van de eigen rede en van zijn gevoelens’. Paus Franciscus, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Over de verkondiging van het Evangelie in de wereld van vandaag - Naar aanleiding van de Bisschoppensynode 2012 over de nieuwe evangelisatie, Evangelii Gaudium (24 nov 2013), 94 Het gnosticisme kan niet transcenderen.”

“Het verschil tussen de christelijke transcendentie en welke vorm van gnostische spiritualiteit dan ook is gelegen in het mysterie van de incarnatie. Als je het Woord niet in praktijk brengt en naar de realiteit voert, dan bouw je op zand, dan blijft het bij een zuiver idee en ontaardt het in intimiteiten die geen vrucht dragen en maakt het zijn dynamiek steriel.”

Franciscus wenst een “onrustige” Italiaanse Kerk, “die altijd zeer betrokken is bij de verweesden, de verschoppelingen, de onvolmaakten. Ik wens een blije Kerk met het gelaat van een mamma, die begrijpt, vergezelt en verzorgt.”

“Ik geef de voorkeur aan een Kerk die beschadigd en vuil is omdat hij de straat is opgegaan, boven een Kerk die slechts uit is op behoud van zijn eigen veiligheid”, zei de Paus. “De obsessie voor het behoud van de eigen glorie, de eigen waardigheid, de eigen invloed mag geen deel uitmaken van onze gevoelens. Wij moeten de glorie van God navolgen, en die valt niet samen met die van ons. De glorie van God laait op in de nederigheid van de grot van Bethlehem of in de schande van het kruis van Christus, die ons altijd weer verbaast.”

Publicatiedatum: 10 november 2015
Laatst bewerkt: 1 maart 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam