• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: gebrek aan historisch besef gevaarlijk

In een toespraak tot de Pauselijke Commité voor de historische Wetenschap heeft paus Benedictus XVI zich kritisch uitgelaten over de “crisis van de geschiedschrijving”. De paus begon zijn toespraak met de constatering dat de geschiedschrijving tijdens het pontificaat van paus Leo XIII (1878 – 1903) “geleid door de kerkvijandige tijdgeest”. Paus Leo ”opende de archieven van de Heilige Stoel voor de onderzoekers ... in de overtuiging dat onderzoek en beschrijving van de ware geschiedenis van de Kerk alleen maar gunstig kon uitpakken”.

Ook nu wordt de Kerk nog geconfronteerd met een ongunstige kijk op haar geschiedenis, aldus de paus.

”Het is niet langer alleen zaak kerkvijandige geschiedschrijving aan te pakken”, zei de paus. ”Vandaag de dag verkeert de geschiedschrijving zelf in een ernstige crisis, en moet zij zien te overleven in een samenleving die wordt geregeerd door positivisme en materialisme. Deze twee ideologieën hebben geleid tot een grenzeloos enthousiasme voor de vooruitgang die ... de levensbeschouwing van grote delen van de samenleving beïnvloeden. Het verleden vormt daarbij een duistere achtergrond waartegen het heden en de toekomst vol misleidende beloften schitteren.”

”Typerend voor deze mentaliteit is een gebrek aan interesse voor de geschiedenis”, zei Benedictus XVI. Dat vertaalt zich “in de marginalisering van de historische wetenschappen”. Dat leidt tot ”een maatschappij die, achteloos ten opzichte van het eigen verleden en dus zonder in het verleden opgedane ervaring, niet langer in staat is harmonieus samen te leven of tot gezamenlijke inzet bij het realiseren van toekomstige doelstellingen. Zo'n samenleving is bijzonder kwetsbaar voor ideologische manipulatie.”

De paus benadrukte dat ”dit gevaar steeds groter wordt, vanwege een overdreven nadruk op de moderne geschiedenis. Met name wanneer het onderzoek op dit gebied wordt bepaald door een methodologie die geïnspireerd wordt door het positivisme en sociologie”, waarbij ”andere belangrijke aspecten van de historische werkelijkheid, zelfs hele tijdperken” worden genegeerd. (KN/CNA)

Publicatiedatum: 8 maart 2008
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam