• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: "God huilt om slachtoffers van seksueel misbruik"

BRUSSEL (KerkNet/WashingtonPost) – In een ontmoeting met bisschoppen en seminaristen bevestigde Paus Franciscus dat hij eerder op de dag slachtoffers van seksueel misbruik had ontmoet. “God huilt om de slachtoffers”, zei hij aan de aanwezigen. Volgens pater Federico Lombardi, de directeur van de persdienst van het Vaticaan, beluisterde de Paus de verhalen van slachtoffers, sprak hij enkele woorden van troost en had hij daarna een aparte ontmoeting met elk van hen. “Daarna heeft hij samen met hen gebeden en sprak zijn solidariteit uit met hun lijden. Hij sprak zijn pijn en zijn schaamte uit over het onrecht dat door het misbruik werd aangericht.’ Paus Franciscus was vergezeld van kardinaal Sean O’Malley, de aartsbisschop van Boston en referent van de Amerikaanse bisschoppen inzake seksueel misbruik

De Paus herhaalde het engagement van de Kerk voor het luisteren naar de slachtoffers en hun rechtvaardige behandeling, de bestraffing van de schuldigen en de bestrijding van het misbruik met efficiënte preventieprogramma’s in de Kerk en de maatschappij. Hij bedankte de slachtoffers om hun essentiële bijdrage in het herstel van de waarheid en het begin van de tocht van heling.

De ontmoeting met slachtoffers is geen primeur. Paus Benedictus XVI ontmoette onder meer tijdens zijn reizen naar de Verenigde Staten en Engeland slachtoffers van misbruik. Paus Franciscus omarmde in 2014 slachtoffers van seksueel misbruik tijdens een ontmoeting in het Vaticaan.

Zie het overzicht in het dossier: Paus Franciscus bezoekt Cuba en VS

Publicatiedatum: 27 september 2015
Laatst bewerkt: 28 september 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam