• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus pleit voor "gezond dualisme"

BRUSSEL (KerkNet) – Paus Franciscus moedigde zaterdag, tijdens een toespraak in het nationaal park van Independence Hall in Philadalephia, gelovigen van verschillende religies aan zich samen in te zetten voor vrede, verdraagzaamheid en respect voor rechten van anderen. Hij dankte tevens allen die zich, ongeacht hun geloofsovertuiging, voor de vrede van God hebben ingezet. Franciscus hield zijn toespraak op de plaats waar op de 4e juli 1776 de onafhankelijkheidsverklaring werd ondertekend. Daarmee werd destijds het startschot gegeven voor de Amerikaanse onafhankelijkheid. 

Lof voor de bijdrage van migranten

In aanwezigheid van vele ingeweken Latino’s prees hij de bijdrage van migranten tot de samenleving: “Velen hebben een hoge prijs betaald om naar de Verenigde Staten te emigreren, in de hoop er een nieuw leven op te bouwen. Vergeet niet dat U zoals velen voor U uw talenten meebrengt. Schaam U niet voor uw tradities en vergeet niet wat uw ouders U hebben geleerd. “. 

De kerkleider brak een lans voor de godsdienstvrijheid en prees de fundamentele vrijheden, die hebben bijgedragen tot belangrijke verwezenlijkingen, zoals de afschaffing van de slavernij, de uitbreiding van het stemrecht, de groei van de arbeidersbeweging en pogingen om stap voor stap elke vorm van racisme of vooroordelen te doen verdwijnen. De samenleving zelf heeft er alle belang dat godsdiensten kunnen bloeien. Maar niet zelden wordt getracht godsdienst te reduceren tot een subcultuur die geen stem mag hebben in het publieke debat, terwijl anderen godsdienst als excuus voor haat en brutaliteit misbruiken. “Godsdiensten hebben het recht en de plicht om te tonen dat een gezond pluralisme mogelijk is en om bij te dragen tot vrede, verdraagzaamheid en het respect voor de waardigheid en de rechten van anderen. 

Zie het overzicht in het dossier: Paus Franciscus bezoekt Cuba en VS

Publicatiedatum: 26 september 2015
Laatst bewerkt: 28 september 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam