• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: Dankbaarheid en zelfopoffering

BRUSSEL (KerkNet) – In New York begon de Paus zijn bezoek donderdagavond met een vesperviering samen met priesters en religieuzen in St. Patrick’s Cathedral. Hij sprak er zijn medeleven uit met de islamitische gemeenschap voor de vele slachtoffers bij "de tragedie en het leed" in Mekka, waar meer dan 700 bedevaarders de dood vonden. De Paus verzekerde de moslimgemeenschap van zijn gebed.

In zijn toespraak tot de priesters en religieuzen zei de Paus dat deze prachtige kathedraal in Manhattan, die dankzij de offers van vele mannen en vrouwen vorm kreeg, symbool staat voor de vele priesters en religieuzen die de Amerikaanse katholieke Kerk mee hebben opgebouwd. Hij loofde nadrukkelijk hun onmisbare bijdrage in de uitbouw van het onderwijs. "Velen brachten grote offers en hebben zich met een heroïsche naastenliefde ingezet." Maar hij was ook bijzonder streng voor het seksueel misbruik, waarvan de kwetsbaarsten slachtoffer werden. 
Pater Federico Lombardi, de directeur van de persdienst van het Vaticaan, liet tijdens een ontmoeting met journalisten overigens doorschemeren dat de Paus enkele slachtoffers van misbruik zal ontmoeten, om op die manier persoonlijk zijn medeleven en solidariteit uit te spreken. 

De Paus riep de priesters en religieuzen in New York op om vreugde en voldoening te vinden in hun roeping en om een leven van dienstbaarheid en zelfopoffering te leiden als "een bevoorrechte manier in te gaan op Gods grote liefde". Hij sprak in het bijzonder zijn waardering uit voor de vrouwelijke religieuzen in de VS, die op de eerste rij staan bij de verkondiging van het evangelie: "Wat zou de Kerk zijn zonder jullie? Ik wil jullie danken en zeggen dat ik heel veel van jullie hou."

Zie het overzicht in het dossier: Paus Franciscus bezoekt Cuba en VS

Publicatiedatum: 24 september 2015
Laatst bewerkt: 25 september 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam