• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: "Wij dienen geen ideeën, wel mensen"

BRUSSEL (KerkNet) – Paus Franciscus celebereerde zondag in aanwezigheid van tienduizenden gelovigen en de presidenten Raul Castro (Cuba) en Cristina Kirchner (Argentinië)  de Eucharistie op het Plein van de Revolutie in Havana. In zijn preek uitte hij kritiek op diegenen die in naam van het algemene welzijn de eigen kring bevoordelen en benadrukte hij dat christelijke waarden niet kunnen ingeruild worden voor een bepaalde ideologie. “Dienstbaarheid is nooit ideologisch. Wij dienen geen ideeën, wij dienen mensen.”

Tijdens de Eucharistie ontvingen vijf Cubaanse kinderen de eerste communie. Dat is een primeur tijdens een buitenlandse reis en staat tevens symbool voor de heropstanding van de Cubaanse kerk. Vooral sinds het Pausbezoek van Joannes Paulus II in 1998 beleeft de Cubaanse katholieke Kerk, na jaren van onderdrukking, een sterke heropbloei. Toch gaan Cubaanse gelovigen tot op vandaag gebukt onder sterke beperkingen. Tegelijk is echter ook een verstandhouding gegroeid tussen de Cubaanse Kerk en de bisschoppen in het land. 

In zijn preek benadrukte de Paus dat gelovigen de plicht hebben om onbaatzuchtig broeders en zusters te dienen, ook indien zij niets in de plaats terugkrijgen. “Jezus leert ons de logica van de liefde. Wie de eerste wil zijn, moet de laatste zijn en anderen dienen, in plaats van hen te gebruiken. Christen zijn is de waardigheid van anderen beschermen en aandacht hebben voor de meest kwetsbaren. Wij moeten niet enkel onze familie of ons volk, maar iedereen helpen die tot het volk van God behoort.” Volgens de Cubaanse staatstelevisie, die de Eucharistie live uitzond en voor niet-gelovigen toelichting gaf bij de liturgische gebaren, woonden 100.000 gelovigen de Eucharistie bij. 

Volgens verschillende media werden twee mannen en vrouw, die pamfletten hadden uitgedeeld en ook de Paus daarvan exemplaren probeerden te overhandigen, aangehouden bij het begin van de Eucharistie. Over de inhoud van het pamflet is niets bekend, maar dissidenten hebben eerder al gevraagd dat de Paus het lot van de politieke gevangenen ter sprake zou brengen en een groep dissidenten zou ontmoeten.

Zie het overzicht in het dossier: Paus Franciscus bezoekt Cuba en VS

Publicatiedatum: 20 september 2015
Laatst bewerkt: 21 september 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam