• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Franciscus: kerk met gesloten deur is geen kerk maar museum

Rome (RKK) 9 september 2015 – “Een kerk die volgens het Evangelie wil leven, heeft geen andere gestalte dan die van een uitnodigend huis, waar de deur altijd open staat. Kerken, parochies, instituten met hun deur op slot kunnen geen 'kerk' worden genoemd, maar 'museum'.” Dat zei Paus Franciscus vanochtend tijdens de algemene audiëntie. In zijn wekelijkse catechese sprak hij dit keer over het wezenlijke verband tussen de Paus Franciscus - Audiëntie
Het gezin - 26. Gemeenschap
Sint Pietersplein
(9 september 2015)
.

“De gemeenschap van Jezus heeft in het Evangelie de gestalte van een gastvrije familie en niet van een exclusieve sekte. We treffen er Petrus en Johannes aan, maar ook de hongerigen en de dorstigen, de vreemden en de vervolgden, de zondares, de farizeeën en de gekken”, zei de Paus. “Jezus houdt niet op allen op te nemen en met allen te spreken, ook met degenen die de hoop verloren hebben God te ontmoeten. Dat is een belangrijke les voor de kerk. De discipelen zelf zijn uitgekozen om voor deze gemeenschap te zorgen, voor deze familie van Gods gasten.”

Zowel het christelijke gezin als de kerkgemeenschap zijn bronnen van Gods liefde, aldus de Paus. Daarom moet de verbinding tussen die twee volgens hem weer intenser worden beleefd door het betrachten van openheid en gastvrijheid.

“Soms trekken de gezinnen zich terug en zeggen dat ze niet pieken. ‘Pater, wij zijn een arme familie en ook een beetje kapot’, ‘Wij zijn er niet toe in staat’, ‘Wij hebben al zoveel problemen thuis’, ‘We hebben er de kracht niet voor’. Dat is waar. Maar niemand is waardig, niemand piekt, niemand heeft er de kracht voor! Zonder de genade van God kunnen wij niets. Alles wordt ons gegeven, gratis gegeven! En de Heer komt nooit bij een nieuwe familie zonder een wonder te voltrekken. Herinneren we ons wat hij deed tijdens de bruiloft van Kana.”

Volgende maand vindt voor de tweede keer een bisschoppensynode over de betekenis van het gezin in de moderne maatschappij plaats. De Paus hoopt dat de synodevaders hem zullen bijstaan in zijn missie om het authentieke christelijke gezinsleven te bevorderen.

Publicatiedatum: 9 september 2015
Laatst bewerkt: 9 september 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam