• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus ontvangt voor het eerst nieuwe Israëlische president

ROME (KerkNet) – "Het is dringend en noodzakelijk om het vertrouwen tussen Israëli's en Palestijnen te bevorderen om de rechtstreekse onderhandelingen nieuw leven in te blazen. Die moeten leiden tot een overeenkomst die respect heeft voor de legitieme aspiraties van beide volkeren, als fundamentele bijdrage tot de vrede en de stabiliteit in de regio", zei Paus Franciscus donderdagmorgen in een gesprek met de Israëlische president Reuven Rivlin, waarin de situatie in het Midden-Oosten centraal stond. Het was het eerste bezoek van Rivlin aan de Paus sinds zijn aantreden in juli 2014. Het gesprek duurde 30 minuten. Volgens een communiqué overlegden beiden over de actuele situatie in de regio, de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen en de toestand in buurlanden als Libanon en Syrië. Ze wisselden ook van mening over de situatie van de Christenen in het Heilige land en de problemen waarmee de erg bescheiden katholieke gemeenschap in Israël wordt geconfronteerd.

Het communiqué vermeldt niet of ze spraken over de bouw van de muur in de Cremisanvallei, waardoor christelijke gezinnen van hun landbouwgronden worden gescheiden. President Reuven Rivlin bezocht net een week geleden wel het benedictijnenklooster van Tabgha en veroordeelde er toen de brandstichting.

President Rivlin overhandigde de Paus een steen uit de achtste eeuw voor Christus, uit de periode van het Koningshuis van David, met een tekst waarin sprake is over vrede voor Jeruzalem. De Paus schonk Rivlin een medaille, een exemplaar van zijn encyclieken Paus Franciscus - Encycliek
Laudato Si
Wees geprezen - over de zorg voor het gemeenschappelijke huis
(24 mei 2015)
en een tak van de Olijfboom, die tijdens de vredesontmoeting van de Israëlische en Palestijnse president in de tuin van het Vaticaan werd geplant.

Israël en de Heilige Stoel knoopten in 1994 diplomatieke relaties aan. In december 1993 werd een eerste basisakkoord ondertekend, maar de onderhandelingen over de vrijstelling van gemeentebelasting voor kerkelijke instellingen zoals kerkgebouwen en kloosters en de juridische status van de katholieke Kerk blijven aanslepen. Recent wekte het Vaticaan de ergernis van Israël met de aankondiging van een diplomatiek akkoord met Palestina.

Publicatiedatum: 3 september 2015
Laatst bewerkt: 4 september 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam