• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Geen H. Mis op hoogfeest Maria Tenhemelopneming, wel Angelus in Rome met de Paus

(kerknet.be - gewwijzigd) - Inwoners van Rome kregen op het feest van de Tenhemelopneming van Maria opnieuw de unieke kans om dit feest met de Paus te vieren. Voor het eerst sinds 61 jaar heeft de Paus het angelusgebed van de Tenhemelopneming van Maria op het Sint-Pietersplein gebeden. 

Paus Franciscus Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Geloof is de grootheid en heiligheid van Maria
Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming (2015) - Sint Pietersplein
(15 augustus 2015)
en dat haar grootsheid en schoonheid wordt weerspiegeld in haar geloof. Dat wordt ook uitgedrukt in het Evangelie van het hoogfeest van de Tenhemelopneming. "Ons leven is, gezien vanuit het licht van Maria die is opgenomen in de hemel, geen tocht zonder richting. Het is een pelgrimstocht naar een veilig doel: het huis van onze Vader, die met liefde op ons wacht."

Op het einde van het Angelus gingen de gedachten en gebeden van de Paus uit naar de slachtoffers van de verschrikkelijke explosie van 12 augustus in de Chinese industriestad Tianjin, waarbij tachtig doden en meer dan 700 gewonden vielen. "Ik sluit mij aan bij de gebeden voor de overledenen en alle andere slachtoffers van deze ramp."

Het was sinds augustus 1954, onder het pontificaat van Paus Pius XII (1939-1958), geleden dat inwoners van Rome op deze feestdag het angelusgebed met de Paus in Rome konden bijwonen. Op dit Hoogfeest vierden de voorgangers van de huidige Paus vaak ook de H. Mis, zij het in de parochiekerk van Castel Gandolfo, zij het dat ze op reis waren, bijv. vanwege de Wereldjongerendagen. Deze Paus koos er kennelijk voor om dit jaar op dit Hoogfeest niet publiekelijk de H. Mis te vieren.. 
Paus Franciscus bracht vorig jaar tijdens deze periode een bezoek aan Azië. Het jaar daarvoor vierde hij de feestdag in Castel Gandolfo. Zijn voorgangers, de Pausen Paulus VI, Johannes Paulus II en Benedictus XVI, verhuisden in tegenstelling tot de huidige Paus voor de zomermaanden telkens naar de pauselijke zomerresidentie in Castel Gandolfo.

Publicatiedatum: 15 augustus 2015
Laatst bewerkt: 16 augustus 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam