• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Druk Pausprogramma aan Cuba zonder verrassingen

BRUSSEL (KerkNet/Zenit) – Tijdens zijn reis naar Cuba van 19 tot 22 september, de derde al naar Latijns-Amerika, zal Paus Franciscus twee Eucharistievieringen vieren voor grote massa's, waaronder een op het plein voor de revolutie, gezinnen ontmoeten en het bedevaartsoord van de Madonna van Cobre bezoeken. Die eerste krachtlijnen van het bezoek lijken erg op die van de eerdere Pausbezoeken van Benedictus XVI en Johannes Paulus II aan Cuba. 

Net als toen krijgen de officiële ontmoetingen, zoals die met de president Raul Castro en de voorzitters van het parlement en de raad van ministers, een prominente plaats. Anders dan zijn voorgangers blijft Franciscus wel twee dagen in het heiligdom van Cobre in Santiago. Hij opent er het jubeljaar voor de honderdste verjaardag van de Madonna tot patrones van Cuba. Van een ontmoeting met voormalig president Fidel Castro, die in slechte gezondheid is, is officieel geen sprake, maar in 2012 ontmoette Benedictus XVI Castro ook zonder dat dat op het programma stond. 

Paus Johannes Paulus bezocht Cuba kort in 1987. Dat resulteerde destijds in een verbetering van de relaties tussen de Cubaanse Kerk en Staat. Kerstmis werd opnieuw een feestdag, processies mochten opnieuw uitgaan en de katholieke Kerk kreeg voor het eerst sinds de revolutie opnieuw toegang tot de media. 

Inmiddels worden plannen gemaakt voor een vierde reis naar Paus Franciscus naar Latijns Amerika. Deze keer zou onder meer een bezoek aan geboorteland Argentinië op het programma staan.

Publicatiedatum: 1 augustus 2015
Laatst bewerkt: 2 augustus 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam