• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus in Quito (Ecuador): "Ons geloof is altijd revolutionair!"

Paus Franciscus - Homilie
Ons geloof is altijd revolutionair
Tijdens de Heilige Mis in het Bicentenario-park, Quito (Ecuador)
(7 juli 2015)
.

Evangelisatie en eenheid: Paus Franciscus wees op deze twee taken van de gedoopten, maar hij waarschuwt: het geloof is “altijd revolutionair”.

Evangelisatie is een taak waaraan een gedoopte zich niet kan onttrekken, wat de uitwendige omstandigheden ook zijn: “Het is naar deze rebellerende wereld dat Jezus ons zendt en ons antwoord is niet dat van een verstrooide, is niet dat wij de middelen niet hebben of dat de werkelijkheid ons overstijgt. Ons antwoord herhaalt de kreet van Jezus en aanvaardt de genade evenals de taak van de eenheid”.

De Paus legt de nadruk op de band tussen evangelisatie en eenheid: “Het verlangen naar eenheid veronderstelt de zoete en troostende vreugde om te evangeliseren, de overtuiging een oneindig goed te kunnen meedelen dat wortel schiet door het mee te delen; en ieder die deze ervaring kent, krijgt meer voeling met de behoeften van de anderen”.

Daarom pleit hij voor « inclusie op alle niveaus”: “De Kerk in een staat van zending plaatsen vraagt dat wij de gemeenschap herstellen”, verklaart de Paus. Hij preciseert wat hij onder gemeenschap verstaat: “Wees getuigen van een broederlijke gemeenschap die straalt! Hoe mooi zou het zijn dat iedereen zou kunnen bewonderen hoe wij voor elkaar zorg dragen”.

De Paus noemt de gave van zichzelf, typisch voor de christelijke “revolutie”: “Door zichzelf te geven, vindt de mens zichzelf terug met zijn ware identiteit als kind van God, gelijkend op de Vader en zoals Hij, gever van het leven, broeder van Jezus, van wie hij getuigenis aflegt. Dat is evangeliseren, dat is onze revolutie – omdat ons geloof steeds revolutionair is – dat is onze diepste en aanhoudende kreet”. 

Zie de Nederlandstalige vertaling van de gehele homilie: Paus Franciscus - Homilie
Ons geloof is altijd revolutionair
Tijdens de Heilige Mis in het Bicentenario-park, Quito (Ecuador)
(7 juli 2015)

Publicatiedatum: 19 juli 2015
Laatst bewerkt: 19 juli 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam