• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus lijkt Morales te kapittelen vanwege 'communistisch kruisbeeld'

Paus Franciscus heeft ogenschijnlijk de Boliviaanse president Evo Morales terechtgewezen toen deze hem een crucifix cadeau deed dat op een hamer en sikkel gemonteerd was. 

"Dat is niet goed", zei de Paus volgens Catholic Culture, toen hij de combinatie zag van een crucifix met het symbool van het communisme.
Het voorval vond plaats tijdens het traditionele uitwisselen van geschenken tijdens het beleefdheidsbezoek dat de Paus Morales bracht nadat hij in Bolivia was aangekomen. Kort na aankomst had de Paus naast positieve woorden ook al kritiek op de Boliviaanse president.

Evo Morales

Morales – die de neiging heeft communistische ideologie en heidense rituelen te mixen met katholieke symbolen – heeft sinds zijn aantreden als president in 2006 een gespannen relatie met de Kerk. Hij verwees ooit naar de Kerk als zijn "voornaamste vijand".

'Dit is niet goed'

De Paus leek onaangenaam verrast door het ongewone geschenk. In een wereldwijd uitgezonden filmpje van het Vaticaanse Televisie Centrum, lijkt de Paus te zeggen "No está bien eso", "Dit is niet goed", terwijl hij het hoofd schudt.

Vermoorde jezuïet

Boliviaanse officials legden uit dat het een replica was van een crucifix van de hand van pater Luis Espinal, een in 1980 onder de dictatuur in Bolivia vermoorde jezuïet en mensenrechtenactivist. Voordat hij naar het presidentieel paleis ging, had de Paus halt gehouden op de plek waar de priester stierf om te bidden. Vaticaans woordvoerder Federico Lombardi wees in een persbriefing op het onheldere geluid van het filmpje en zei dat de Paus niet wist dat het om een replica van pater Espinals crucifix ging.
Ook claimde hij dat Espinals gebruik van het crucifix niet ideologisch zou zijn, maar de hoop zou uitdrukken op een dialoog tussen het communisme en de Kerk.
De opmerking van de Paus zou volgens de woordvoerder waarschijnlijk een gevoel van 'Ik wist het niet' uitdrukken, in plaats van 'dit is niet goed'.

Pausbezoek politiseren

In veel reacties op het geschenk wordt Morales ervan beschuldigd te proberen het Pausbezoek aan zijn land te politiseren.

Publicatiedatum: 9 juli 2015
Laatst bewerkt: 10 juli 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam