• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus vraagt vergeving voor wandaden tegen indianen

Santa Cruz (Reuters/AP/RKK) 10 juli 2015 - Paus Franciscus heeft donderdag zijn excuses aangeboden voor de wandaden van de Katholieke Kerk tijdens de kolonisatie van Amerika. Hij deed dat tijdens een Paus Franciscus - Toespraak
Tot deelnemers aan de 2e Wereldbijeenkomst van Volksbewegingen
Santa Cruz de la Sierra (Bolivië) (9 juli 2015)
in de Boliviaanse stad Santa Cruz de la Sierra.

“Ik zeg dit met spijt: er werden in Gods naam vele zware zonden begaan tegen de inheemse Amerikaanse volkeren”, zei Franciscus. “Ik wil nederig om vergeving vragen, niet alleen voor de wandaden van de kerk zelf, maar ook voor de misdaden tegen de oorspronkelijke volkeren tijdens de zogenoemde verovering van Amerika. Er was zonde, heel veel zelfs.”

In 2007 kreeg Paus Benedictus XVI veel kritiek toen hij tijdens zijn bezoek aan Brazilië zei dat de 'indianen' van Latijns Amerika er “zwijgend naar verlangden” om christen te worden toen de Spaanse en Portugese veroveraars kwamen.

Franciscus zei dat hij niet de eerste katholieke bisschop is die toegeeft dat de Kerk misdaden heeft begaan tegen de inheemse bevolking. “Maar we hebben er nooit excuses voor aangeboden. En daarom vraag ik nu om vergeving.”

Franciscus waarschuwde in zijn speech ook voor “nieuwe kolonisatie”. Daarbij noemde hij grote bedrijven, banken, vrijehandelsverdragen en het opleggen van bezuinigingen. “Het zijn altijd de arbeiders en de armen die de broekriem moeten aanhalen.”

De toespraak van de Paus kreeg een warm applaus van de deelnemers aan de Tweede Wereldontmoetingsdag aan Volksbewegingen in de Expo Feria-beurs. Daarbij waren afgevaardigden van de diverse inheemse volken van Bolivia aanwezig. Ook was president Evo Morales van de partij, evenals mijnwerkers, landloze boeren, seizoenarbeiders, vakbondsleiders en internationale activisten. De Eerste Wereldontmoetingsdag van Volksbewegingen vond vorig najaar in Vaticaanstad plaats.

Publicatiedatum: 10 juli 2015
Laatst bewerkt: 6 september 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam