• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Massale opkomt Pausmis in Quito

BRUSSEL (KerkNet/RKK) – Paus Franciscus heeft dinsdag op de derde dag van zijn apostolische reis in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito Eucharistie gevierd samen met tussen de 800.000 en 1 miljoen gelovigen. Hij riep hen op vanuit een diep geloof te ijveren voor eenheid in de samenleving. De openluchtviering vond onder een hoge temperatuur plaats in het Parque Bicentenario, het voormalige vliegveld waar 30 jaar geleden Paus Joannes Paulus II de Mis opdroeg. Het terrein werd twee jaar geleden als park geopend ter herinnering aan de onafhankelijkheidsstrijd van tweehonderd jaar daarvoor.

Evangelisatie

De mis werd opgedragen ‘voor de evangelisatie van de volkeren’. De Paus droeg een op traditioneel Ecuadoraanse wijze geweven kazuifel met inheemse motieven. De tweede lezing van de Eucharistieviering was in het Quichua, de inheemse taal die het meest gesproken wordt in Ecuador. In zijn Paus Franciscus - Homilie
Ons geloof is altijd revolutionair
Tijdens de Heilige Mis in het Bicentenario-park, Quito (Ecuador)
(7 juli 2015)
sprak de Paus over Jezus’ smeekgebed tot de Vader om eenheid onder de gelovigen. Hij vergeleek deze roep om eenheid met de roep om onafhankelijkheid in Latijns-Amerika. “Ik zou graag zien dat deze twee schreeuwen verenigd worden, onder de prachtige uitdaging van de evangelisatie”, zei Franciscus.
“Evangelisatie is iets anders dan bekeringsijver. Het gaat erom door ons getuigenis mensen aan te trekken die ver van ons af staan, om nederig degenen te naderen die van God en de Kerk verwijderd zijn, die angstig of onverschillig zijn, en hun te zeggen: ‘De Heer roept u met groot respect en liefde om deel van zijn volk te worden’.”

Eenheid

In een wereld die verdeeld is door oorlogen, geweld en individualisme moeten katholieken zich inspannen om eenheid te creëren, zei de Paus. “Iets meer dan twintig jaar geleden was er (in Latijns-Amerika) geen gebrek aan overtuiging of kracht in die schreeuw om vrijheid. Maar de geschiedenis leert ons dat dit pas bereikt werd doordat persoonlijke verschillen aan de kant waren gezet.”

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige homilie: Paus Franciscus - Homilie
Ons geloof is altijd revolutionair
Tijdens de Heilige Mis in het Bicentenario-park, Quito (Ecuador)
(7 juli 2015)

Publicatiedatum: 8 juli 2015
Laatst bewerkt: 24 juli 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam