• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Franciscus verwelkomd in Bolivia

La Paz (RKK) 9 juli 2015 – Paus Franciscus is woensdag aangekomen in Bolivia. Het door de Heilige Stoel gecharterde toestel van vliegmaatschappij Boliviana de Aviación landde om 16.15 uur plaatselijke tijd (22.15 uur Nederlandse tijd) op de internationale El Alto bij La Paz. De Heilige Vader werd met een omhelzing verwelkomd door Evo Morales, president van de Plurinationale Staat Bolivia.

Morales, een voormalige cocaboer en activist die begin 2006 aan de macht kwam, hing de Paus een van alpacawol geweven buidel om de nek. Dit type borsttas bevat gewoonlijk cocabladeren. In de Andes kauwen mensen daarop om hoogteziekte tegen te gaan.

Bij zijn speech tijdens de welkomstceremonie prees Franciscus de socialistische regering van het land om de “belangrijke stappen’ die zijn gezet om de armen en de gemarginaliseerden te betrekken bij het politieke en economische leven van het straatarme land, waar 36 verschillende volken wonen.

De Boliviaanse regeringsstad La Paz, die oorspronkelijk Nuestra Señora de la Paz (‘Onze Lieve Vrouwe van de Vrede’) heette, ligt op 4 kilometer boven de zeespiegel. De 78-jarige Paus, die een deel van zijn rechterlong mist, blijft er maar vier uren, om ademhalingscomplicaties te voorkomen.

Op zijn rit met de pausmobiel vanaf de luchthaven naar La Paz werd Franciscus door duizenden Bolivianen toegejuicht. De Paus droeg een witte wollen poncho als bescherming tegen de kou en de wind. Hoe anders was het gesteld met de temperatuur in het tropische Ecuador, waar hij de laatste drie dagen verbleef.

Het Pausbezoek vindt plaats nu de regering-Morales verdere stappen zet om een grotere scheiding aan te brengen tussen kerk en staat. Eerder waren al de katholieke symbolen verwijderd uit de staatsceremonies; die werden vervangen door Andeaans inheemse rituelen.

Franciscus zei dat de Bolivianen echter goed moeten beseffen dat het katholieke geloof diep geworteld is in hun samenleving en “nog steeds zijn licht laat schijnen op de maatschappij door bij te dragen aan de ontwikkeling van de natie en de vorming van haar cultuur”. Hij vervolgde: “De stem van de bisschoppen, die profetisch moet zijn, spreekt tot de samenleving in de naam van onze moeder de Kerk, vanuit haar evangelische voorkeursoptie voor de armen.”

Franciscus en president Morales hebben elkaar verscheidene malen eerder ontmoet. De laatste keer was in oktober toen de president in Vaticaanstad samen met vakbondsleiders en burgerrechtenactivisten deelnam aan de Wereldontmoetingsdag voor Volksbewegingen. Donderdagmiddag plaatselijke tijd vindt in de Boliviaanse stad Santa Cruz de tweede editie van dit mondiaal evenement plaats. De Paus zal er ook acte de présence geven. 

Publicatiedatum: 9 juli 2015
Laatst bewerkt: 9 juli 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam