• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bekritiseert in Ecuador vernietiging regenwoud

(KN/KNA) - Paus Franciscus heeft in Ecuador de vernietiging van de regenwouden in het Amazonegebied aan de kaak gesteld. 

Bij het gebruik van natuurlijke hulpbronnen mag "niet alleen de onmiddellijke winst" gezocht worden, hield hij dinsdag leidende vertegenwoordigers uit het maatschappelijk leven voor in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito.

'Integrale ecologie'

De landen in het Amazonegebied moeten "een integrale ecologie" praktiseren, aldus Franciscus. Het regenwoud beslaat ongeveer 40% van het grondgebied van Ecuador. President Rafael Correa zet zich, ondanks protest van de inheemse bevolking in de streek, in voor het winnen van aardolie in het Amazonegebied. Hij rechtvaardigde dat onlangs imet een verwijzing naar de armoede in het land. Om die te overwinnen, is volgens hem ook ontginning van grondstoffen nodig.

'Zusters en broeders'

Franciscus benadrukte in zijn toespraak dat de Amazone een van de soortenrijkste zones ter aarde is, en dat zij een enorme betekenis heeft voor het wereldwijde ecosysteem. Die rijkdom moet voor de hele maatschappij en voor de komende generaties bewaard blijven, aldus de Paus. Hij noemde daarbij uitdrukkelijk de "zusters en broeders uit de volkeren van de oerinwoners".

Laudato Si'

Verder zei hij: "We hebben de wereld als erfenis van onze vaders gekregen, maar ook als leengoed van de toekomstige generaties, aan wie wij haar moeten teruggeven." Ook in de in juni verschenen encycliek Paus Franciscus - Encycliek
Laudato Si
Wees geprezen - over de zorg voor het gemeenschappelijke huis
(24 mei 2015)
bekritiseerde Paus Franciscus de vernietiging van de regenwouden in het Amazonegebied.

Oorspronkelijke bevolking

Tegelijk eiste de Paus een betere integratie van de oorspronkelijke bevolking van Ecuador en de uit Afrika stammende Ecuadoranen. In een werkelijke democratie zijn alle maatschappelijke krachten onontbeerlijk voor de dialoog, voegde hij toe.

Solidariteit

Ter afsluiting van zijn verblijf in Ecuador richtte de Paus zich nog tot de studenten en bij het onderwijs betrokken politici in Latijns-Amerika. Een studie, aldus de Paus, heeft niet alleen te maken met sociale status en inkomenskansen. Ze verplicht ook tot maatschappelijke verantwoordelijkheid en solidariteit met diegenen, die van een studie verstoken blijven.

Gezin en evangelisatie

Behalve voor de rechten van de inheemse bevolking maakte de Paus zich in Ecuador ook sterk voor de bevordering van het gezin, bekritiseerde hij autoritaire tendensen onder Latijns-Amerikaanse regeringen en sprak hij over de vreugde van het evangeliseren. Zuid-Amerika is nog altijd het katholiekste continent ter wereld, al winnen de evangelicale en pinkstergemeenten terrein.

Publicatiedatum: 8 juli 2015
Laatst bewerkt: 8 juli 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam