• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

"Instrumentum Laboris" geeft richting voor de debatten voor de komende Synode

ROME (KerkNet) – Het 77 pagina's tellende 'H. Paus Paulus VI - Toespraak
Ritorniamo
Tot de president Segni en de kerkelijke ne burgerlijke autoriteiten, op het vliegveld Ciampino, bij de terugkeer van de Paus uit het H. Land
(6 januari 1964)
' dat de leidraad vormt voor de bisschoppensynode werd vandaag in Rome voorgesteld. Het nodigt synodevaders uit om na te denken over de mogelijkheid om hertrouwde echtgescheidenen in bepaalde omstandigheden opnieuw tot de Sacramenten toe te laten. Tegelijk wordt duidelijk dat een kerkelijke erkenning van een relatie van homo's geen gespreksonderwerp zal zijn, al wordt wel gevraagd om te overwegen of de Kerk zulke relaties niet op een of andere manier kan zegenen. Tegelijk wordt benadrukt dat de Katholieke Kerk respect moet hebben voor homoseksuelen en hun seksuele oriëntatie en wordt gepleit voor een pastorale begeleiding van hen en hun gezinnen. Kardinaal Lorenzo Baldisseri, de secretaris van de bisschoppensynode, zei vanmorgen dat de bisschoppen vaker in kleine groepen zullen overleggen. Er wordt ook meer ruimte gelaten om media te woord te staan. 

Het 'Bisschoppensynodes
Instrumentum Laboris voor de 14e Gewone Bisschoppensynode (2015)
De roeping en de missie van het gezin in de Kerk en de moderne wereld
(23 juni 2015)
', dat de leidraad vormt voor de bisschoppensynode van 4 tot 25 oktober over het gezin, nodigt bisschoppen uit de hele wereld uit om tijdens de synode van het najaar na te denken over de betekenis van de gezinnen voor de samenleving. De synodevaders worden tevens aangemoedigd om te verduidelijken wat barmhartigheid voor hen kan betekenen. Daarbij wordt gewezen op de breuk tussen leer en barmhartigheid en wordt aangemoedigd om die fractuur te overwinnen. Bij de barmhartigheid moet steeds de concrete situatie van gezinnen van vandaag uitgangspunt zijn. 

De publicatie maakt duidelijk dat er tijdens de synode van het najaar geen revoluties te verwachten zijn voor de kerkelijke leer over huwelijk en gezin, al wordt tegelijk beklemtoond dat er bij de geloofsgemeenschap een grote vraag is voor een barmhartige benadering van mensen die gescheiden zijn. Het document is opgesteld op basis van de reacties op de vragenlijst die eerder naar alle bisschoppen wereldwijd werd verstuurd. Het brengt een breed spectrum van onderwerpen ter sprake, waaronder de economische crisis, het dalende aantal geboorten, de migratie en de rol van vrouwen. Het roept de synodevaders ook op om na te gaan op welke manier de kerk de roeping van gezinnen kan steunen en voeden.

Publicatiedatum: 23 juni 2015
Laatst bewerkt: 23 juni 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam