• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus ontvangt Cubaanse president

ROME (KerkNet/RadVat) – De Cubaanse president Raul Castro is zaterdagavond aangekomen in het Vaticaan en had vanmorgen een ontmoeting met paus Franciscus. De persdienst van het Vaticaan beklemtoont dat het om een privégesprek gaat. President Castro bedankte de paus voor zijn bemiddeling tussen zijn land en de VS, aldus de mededeling. Het gesprek duurde 50 minuten. Aansluitend was er ook een ontmoeting met de Cubaanse vice-premier, de minister van Buitenlandse Zaken en de ambassadeur bij de Heilige Stoel. Fidel Castro, de broer van de huidige president, bracht sinds de machtsovername in Cuba in 1959 slechts eenmaal een bezoek aan het Vaticaan. Hij ontmoette er in 1996 paus Johannes Paulus II. Maar zowel paus Johannes Paulus II als paus Benedictus XVI reisden naar Cuba.

Het gesprek van vanmorgen is de eerste ontmoeting van de Latijns-Amerikaanse paus met de Cubaanse leider. Eind vorige maand raakte bekend dat paus Franciscus vlak voor zijn pausbezoek aan de VS ook naar Cuba reist. Het Vaticaan speelde een doorslaggevende rol in de doorbraak van de diplomatieke relaties tussen Cuba en de VS, na een halve eeuw Amerikaanse sancties. Het Vaticaan sprak zich al vanaf 1962 uit tegen die sancties.

De Amerikaans-Cubaanse gesprekken kwamen op gang dankzij een brief van de paus aan de Cubaanse en Amerikaanse president. De toenadering wordt beschouwd als een van de belangrijkste bekroningen van de Vaticaanse diplomatie sinds het aantreden van paus Franciscus. Die slaagde er ook in om de Israëlische en Palestijnse president samen naar Rome uit te nodigen voor een vredesinitiatief voor het Midden-Oosten.

Publicatiedatum: 10 mei 2015
Laatst bewerkt: 10 mei 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam