• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Missionaire lekenbewegingen krijgen steun van Paus Franciscus

Rome (RKK) 7 maart 2015 – Paus Franciscus heeft vandaag bij een bijzondere audiëntie op het Sint-Pietersplein meer dan 80.000 leden uit bijna 50 landen van Comunione e Liberazione (‘Gemeenschap en Bevrijding’) ontvangen. Aanleiding voor deze bijeenkomst was de 60ste verjaardag van de stichting van deze katholieke lekenbeweging door de Italiaanse priester Luigi Giussani (1922-2005).

Comunione e Liberazione (CL) ontstond in 1954 op een gymnasium in Milaan, waar Don Giussani docent was. Hem stond een beweging voor ogen die actief evangeliseert onder mensen die niet bekend zijn met de beginselen van het katholieke geloof. De naam ‘Comunione e Liberazione’ dateert van 1969. Hij duidt op de overtuiging van de stichter dat het christendom wezenlijk draait om gemeenschapsvorming en de totale bevrijding van de menselijke persoon.

“Het is de weg van de Kerk om grenzen te overschrijden om in de periferie te zoeken naar hen die verdwaald zijn, om Jezus te dienen in elke persoon die gemarginaliseerd is, die geen geloof heeft, die teleurgesteld is in de Kerk, die een gevangene is van zijn of haar egoïsme”, zei de Paus tot de CL-leden.

Neocatechumenale Weg
Gisteren ontving de Paus vertegenwoordigers van een andere invloedrijke lekenbeweging: de Neocatechumenale Weg. Deze audiëntie vond plaats in de Paulus VI Zaal. Zevenduizend leden van de beweging hoorden Franciscus zijn steun uitspreken voor het missionaire werk van de Neocatechumenen. Stichter Kiko Argüello zei na afloop opgetogen te zijn over de Pauselijke steun. Paus Benedictus XVI was minder enthousiast over de in Spanje ontstane beweging. Hij riep de Neocatechumenen tot de orde omdat zij zich Congregatie voor de Eredienst en de Sacramenten
Richtlijnen voor de viering van de Eucharistie bij de Gemeenschap van Neocatechumenaat
Prot. 2520/03/L
(1 december 2005)
hielden.

Zie ook: Paus tot Neocatechumenale Weg: ook niet-christelijke gedoopten evangeliseren

Publicatiedatum: 7 maart 2015
Laatst bewerkt: 13 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam