• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: Ook arme en zieke bejaarden zijn een schat voor onze samenleving

ROME (KerkNet/VIS/SIR) – Ouderen betekenen een rijkdom voor onze samenleving, die wij niet mogen verwaarlozen. Dat Paus Franciscus - Audiëntie
Het gezin - 6. Grootouders (I)
Sint Pietersplein
(4 maart 2015)
op woensdag, in zijn catechesereeks over het gezin, waarin vandaag de rol van grootouders centraal stond. "Een samenleving waarin geen plaats meer is voor bejaarden, waarin op hen wordt neergekeken omdat zij slechts als een probleem worden ervaren, is besmet met een dodelijk virus." Volgens de Paus kan de kwaliteit van onze samenleving worden afgemeten aan de manier waarop wij met onze bejaarden omgaan en hun plaats in het maatschappelijk leven. "Een samenleving die geen respect heeft voor bejaarden, kan geen toekomst bieden aan jongeren."

Samenleving negeert ouderen

Paus Franciscus beklemtoonde dat de levensverwachting door de medische vooruitgang sterk is toegenomen. Maar tegelijk stelt onze samenleving zich minder open voor het leven: "Het aantal bejaarden is toegenomen, maar onze samenleving is er niet in geslaagd ruimte voor hen te scheppen, toont maar weinig respect en houdt nauwelijks rekening met hun broosheid en waardigheid. Als wij jong zijn, hebben wij de neiging om ons van hen te distantiëren, alsof het een ziekte betreft die wij moeten bestrijden. Maar als wij zelf oud worden, en zeker als wij arm, ziek en alleen zijn, ervaren wij de tekortkomingen van een samenleving die op efficiëntie is gericht en waarin bejaarden worden genegeerd."

Onverschilligheid bestrijden

Paus Franciscus stelde dat de katholieke Kerk wordt uitgedaagd om de onverschilligheid tegenover bejaarden te bestrijden. Hij pleit in dat verband in het bijzonder voor dankbaarheid, waardering en gastvrijheid, waardoor wij ertoe bijdragen dat zij zich volwaardig lid voelen van onze gemeenschap."Uit angst voor zwakheid en kwetsbaarheid, verdragen wij niet langer bejaarden en laten hen in de steek. De minachting voor bejaarden maakt ziek. Zij is wansmakelijk en een zonde. Ouderen in de steek laten is een doodzonde. Kinderen die hun zieke en bejaarde ouders niet bezoeken, begaan een doodzonde. De hele samenleving moet beseffen dat bejaarden de drager zijn van de wijsheid van ons volk. Vroeg of laat worden wij allen oud. Als wij hen niet goed behandelen, dan hoeven wij niet verwachten dat wij later zelf goed zullen behandeld worden."

Publicatiedatum: 4 maart 2015
Laatst bewerkt: 4 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam