• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Armeniër wordt kerkleraar

(Vatican Information Service - Katholiek Nieuwsblad) - Tijdens een audiëntie, verleend aan Kardinaal Amato, prefect van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen afgelopen zaterdag, heeft de Paus bevestigd het besluit van de algemene vergadering van kardinalen en bisschoppen van de Congregatie om de titel Kerkleraar binnenkort te verlenen aan Sint Gregorius van Narek, een Arameese monnik, mysticus en schrijver die rond 950 is geboren in Andzevatsik (Armenië, nu een deel van het huidige Turkije) en die omstreeks 1005 overleed in Narek (eveneens in Armenië, nu een deel van het huidige Turkije).

De Armeens Orthodoxe Kerk, waartoe hij behoorde, was in die tijd niet formeel geünieerd met Rome of Constantinopel. St.-Gregorius van Narek wordt breed gezien als een van de grootste figuren uit het middeleeuwse Armeense denken en de Armeense literatuur. Hij werd in 950 geboren in de stad Narek en stamde uit een geslacht van wetenschappers en geestelijken.  Hij kreeg zijn opleiding onder begeleiding van zijn vader, bisschop Khosrov, die zelf het vroegst bekende commentaar op de byzantijnse ritus schreef, en van Anania Vartabed, de abdis van het klooster in Narek.
Gregorius en zijn twee broers traden op jonge leeftijd in het klooster. Hij blonk al snel uit in muziek, astronomie, geometrie, wiskunde, literatuur en theologie. Op zijn 25e werd Gregorius priester gewijd en wijdde hij zichzelf toe aan God.

Het Hooglied
Het grootste deel van zijn leven woonde Gregorius in het klooster van Narek, waar hij les gaf aan de kloosterschool. Hij schreef onder meer een beroemd geworden commentaar op het Hooglied.
Daarnaast was hij de auteur van onder meer brieven, odes en redevoeringen. Veel van zijn gebeden zijn opgenomen in de Goddelijke Liturgie die in Armeense kerken wereldwijd wordt gecelebreerd.

95 gebeden
Zijn H. Gregorius van Narek
Boek van Klaagliederen
Le livre de prières ()
, ook wel Narek genoemd, wordt als Gregorius' meesterwerk gezien. Het bestaat uit 95 gebeden die allemaal de titel Gesprek met God vanuit de diepte van het hart dragen.

Zie ook het Boek van Klaagleideren (in het Engels). (Externe link)

Publicatiedatum: 23 februari 2015
Laatst bewerkt: 23 februari 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam