• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus in zijn homilie over de logica van Jezus en de weg van de Kerk

Zondag 15 februari vierde Paus Franciscus met het kardinalencollege, waaronder ook de zaterdag 14 februari 20 nieuw gecreeërde kardinalen, en overige priesters de H. Mis op de 6e Zondag door het Jaar. Daarbij hield hij tevens de homilie.

"Het Evangelie over de uitgestotenen openbaart onze geloofwaardigheid !", zegt Paus Franciscus, die de nieuwe kardinalen op “de logica van Jezus” en de “weg van de Kerk” wijst: “Niet alleen zij die aan onze deur kloppen, met Evangelische moed ontvangen en integreren, maar aan hen die veraf zijn, zonder vooroordelen en angst gratis geven wat wij gratis ontvangen hebben”.

Hij zegt tot de nieuwe kardinalen met wie hij deze zondagmorgen, 15 februari, de H. Mis heeft opgedragen in de Sint-Pietersbasiliek: “Gehele beschikbaarheid om de anderen dienstbaar te zijn, is ons onderscheidingsteken, onze enige eretitel!”.
Hij wijst op het voorbeeld van Jezus die in het Evangelie van deze zondag een melaatse geneest: “Jezus’ medelijden ten overstaan van uitsluiting en Zijn wil tot integratie”.

Hij benadrukt de opvang van marginalen en citeert de heilige Franciscus: “Ik roep u op de gekruisigde Jezus te dienen in elke persoon die om welke reden ook, uitgesloten wordt; de Heer te zien in elke uitgesloten persoon die honger lijdt, dorst lijdt, die naakt is: de Heer is ook aanwezig in hen die het geloof verloren hebben of afstand genomen hebben van hun geloof; de Heer die in de gevangenis is, ziek is, geen werk heeft, die vervolgd wordt; de Heer die in de melaatse is – naar ziel of lichaam – die gediscrimineerd wordt! Wij zullen de Heer niet ontdekken als wij de uitgestotene niet op een authentieke manier opvangen!”.

Zie Nederlandstalige vertaling van de volledige homilie: Paus Franciscus - Homilie
Het Evangelie over de uitgestotenen openbaart onze geloofwaardigheid
Tijdens de H. Mis in concelebratie met 20 nieuwe kardinalen, ter afsluiting van het consistorie waarin de creatie had plaatsgevonden6e Zondag door het Jaar (B) - Sint Pietersbasiliek
(15 februari 2015)

Publicatiedatum: 16 februari 2015
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam