• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

De vier toespraken van Paus Franciscus op de Filipijnen over het gezin

Terwijl de Kerk tussen de twee synodes over het gezin, over dit onderwerp nadenkt, heeft Paus Franciscus er tijdens zijn reis op de Filipijnen vier keer over gesproken: in het presidentieel paleis tot president Benigno Aquino III, de autoriteiten en het diplomatencorps, in de homilie voor de bisschoppen en priesters in de kathedraal van Manilla, tijdens de ontmoeting met gezinnen in de Mall of Asia Arena in Manilla en in de H. Mis op zondag 18 januari in het Rizal Park van Manilla. Hij deed een oproep om de ideologische kolonisatie af te wijzen, die het gezin vijandig gezind is.

In zijn toespraak tot de president en de hoge autoriteiten van het land, benadrukte Paus Franciscus “de fundamentele rol” van het gezin en de jongeren “voor de vernieuwing van de samenleving”. “Gezinnen hebben een onmisbare zending in de samenleving. Het is in het gezin dat kinderen opgroeien volgens gezonde waarden, hoge idealen en met authentieke zorg voor de anderen. Maar zoals alle gaven Gods, kan het gezin ook misvormd en vernietigd worden. Het heeft onze steun nodig”, benadrukte de Paus.

Tot enkele duizenden bisschoppen, priesters, seminaristen en godgewijden in de kathedraal van Manilla, insisteerde Paus Franciscus op de “bedreigingen” vanwege “machtige instanties” tegen het gezin. Hij riep de priesters op “de schoonheid en waarheid van de christelijke boodschap” te verkondigen “aan een samenleving die verleid wordt door verwarrende voorstellingen over seksualiteit, huwelijk en gezin”.

Tijdens de Paus Franciscus - Toespraak
Rusten in de Heer
Ontmoeting met de gezinnen op de Mall of Asia Arena in Manila (Filipijnen)
(16 januari 2015)
, moedigde Paus Franciscus de gelovigen aan zich te verdedigen tegen de “ideologische kolonisatie”, “die van buiten af komt” en “het gezin probeert te vernietigen”. “Het gezin wordt bedreigd door de toenemende inspanningen van sommigen om de instelling van het gezin zelf te herbepalen vanuit het relativisme, de cultuur van het voorbijgaande (alles is van korte duur) en een gebrek aan openheid voor het leven”, zei hij nog.
Tijdens deze ontmoeting met ongeveer 20.000 personen verwees Paus Franciscus veel naar het onderricht van de zalige Paulus VI, “een goede herder” die “gewaarschuwd heeft tegen naderende wolven in schapenvacht”. De Paus zei ook dat vandaag “de wereld nood heeft aan goede en sterke gezinnen” om “alle bedreigingen” te overwinnen: “Wees voorbeelden van liefde, vergeving en zorgzaamheid. Wees heiligdommen van eerbied voor het leven door de heiligheid te verkondigen van elk mensenleven vanaf de conceptie tot zijn natuurlijke dood”.

In de homilie van de slotmis op zondag met een immense menigte van 7 miljoen mensen, riep de Paus nogmaals op het gezin te beschermen tegen “verraderlijke aanvallen en programma’s die tegengesteld zijn aan al wat wij voor waar en heilig houden, al wat in onze cultuur het mooist en edelst is” en tevens de jeugd aan te moedigen die wij moeten helpen “een samenleving op te bouwen die haar groot spiritueel en cultureel erfgoed waardig is”.

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: Zenit.org

 

Publicatiedatum: 22 januari 2015
Laatst bewerkt: 31 januari 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam