• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus wil proces nietigverklaring huwelijk versnellen

BRUSSEL (KerkNet/I.Media) – Paus Franciscus heeft zaterdag nogmaals gepleit voor een vereenvoudiging van de nietigverklaring van het huwelijk, tijdens een ontmoeting met de deelnemers van een congres over kerkelijk recht. De Paus zei dat de instructie 'Pauselijke Raad voor Wetsteksten
Dignitas connubii
Instructie over de richtlijnen waaraan men zich in de kerkelijke rechtbanken moet houden bij de huwelijkszaken (25 januari 2005)
' van tien jaar geleden alle middelen ter beschikking stelt voor een snelle nietigverklaring van het kerkelijke huwelijk, terwijl de procedure vandaag vaak lang en tergend traag is. Hij sluit niet uit dat er in de toekomst nieuwe regels komen om de procedure nog te versnellen.

Paus Franciscus vroeg vrijdag bij de opening van het kerkelijk jaar aan advocaten en rechters van de Romeinse Rota ook al om bij de nietigverklaring van kerkelijke huwelijken rekening te houden met het geloof van de jongeren, al blijft de onontbindbaarheid de regel. "Het verlaten van een gelovig perspectief leidt, in een geseculariseerde samenleving, echter onverbiddelijk tot een verkeerd begrip van het huwelijk." Jongeren trouwen vandaag vaak niet meer uit geloof en zij hebben vaak een verkeerd besef van het Sacrament van het huwelijk. Bij de nietigverklaring van het huwelijk moet met die gewijzigde context rekening worden gehouden.

Zie ook Paus: Huwelijksrecht - de waarheid van de wederzijdse toestemming vaststellen

Publicatiedatum: 26 januari 2015
Laatst bewerkt: 4 februari 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam