• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: 'Wie niet kan huilen om onrecht kan geen goed Christen zijn'

(Katholiek Nieuwsblad) - Ontroerende taferelen tijdens de ontmoeting van Paus Franciscus zondag met Filipijnse voormalige straatkinderen.

De Paus legde zijn geschreven speech terzijde en sprak voor de vuist weg tot de jongeren die verzameld waren bij de Manila University van Santo Tomas.

In tranen
De Paus reageerde op vragen van vier jongeren. De eerste vraag werd gesteld door een jongen en een meisje die vroeger als straatkinderen hebben geleefd. Na het verhaal van de jongen barstte het meisje in tranen uit, vragend hoe God het kan toelaten dat kinderen zo moeten lijden.

Vrouwen kijken anders
De Paus reageerde diep geraakt door haar woorden en tranen en begon zijn toespraak met te zeggen dat hij vond dat er meer vrouwen een bijdrage hadden moeten leveren. "Vrouwen hebben ons veel te zeggen over de huidige samenleving" en "vrouwen zijn in staat om dingen vanuit een andere hoek te zien, met een ander oog. Vrouwen zijn in staat om vragen te stellen die wij mannen niet kunnen begrijpen."

Geen antwoord
De vraag die het huilende meisje had gesteld, zei de Paus, "is de enige waarvoor er geen antwoord is. En ze was niet eens in staat om het in woorden uit te drukken, maar alleen in tranen."
Hij vermaande de gelovigen om te leren huilen om onrecht, en als je niet kunt huilen om onrecht, je dan geen goed Christen kunt zijn.

Antwoord uit tranen
"Alleen als ook wij kunnen huilen om de dingen die je hebt gezegd komen we dichter in de buurt van een antwoord op jouw vraag. Waarom lijden kinderen zo veel? Waarom lijden kinderen? Wanneer het hart in staat is om zichzelf die vraag te stellen en te huilen kunnen we er iets van begrijpen", zei de Paus.
Franciscus merkte op dat Jezus huilt in het evangelie om het lijden van de mensen die Hij tegenkwam. Christus' medelijden staat in contrast tot het medelijden van de wereld, die volgens hem nutteloos is.

Reinigende tranen
De gemarginaliseerden en de verschoppelingen huilen, zei hij. Maar degenen die een min of meer comfortabel leven leiden weten vaak niet hoe ze moeten huilen. "Bepaalde realiteiten in het leven zien we alleen maar met ogen die zijn gereinigd door onze tranen", aldus de Paus.

Wees niet bang te huilen
"En als zij ons deze vraag stellen, waarom kinderen lijden, waarom zich die en die tragedie zich voordoet in het leven, dan moet onze reactie stilte zijn of een woord dat wordt geboren wordt uit onze tranen. Wees moedig, wees niet bang om te huilen."

Geen antwoord
Zijn opmerkingen herinnerde aan zijn eigen reactie zaterdag in Tacloban, tijdens een lunchbijeenkomst met overlevenden van Typhoon Yolanda. Volgens kardinaal Antonio Luis Tagle, aartsbisschop van Manilla, was de Paus zichtbaar aangedaan door de verhalen van de overlevenden die vertelden dat ze hun gezinsleden en hun middelen van bestaan hadden verloren. Een vrouw vertelde dat ze haar man, zoon en vijf dochters verloren was. Toen de kardinaal de Paus vroeg of hij enkele woorden tot haar wilde zeggen antwoordde hij: 'Wat kunnen we zeggen?' en bleef stil.

Zie ook dossier: Bezoek aan de Filipijnen

Publicatiedatum: 18 januari 2015
Laatst bewerkt: 19 januari 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam