• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: 'Ieder kind is een geschenk'

"Het was een zwak kind, dat bescherming nodig had, dat Gods goedheid, barmhartigheid en gerechtigheid in de wereld heeft gebracht."

Dat zei Paus Franciscus tijdens de Mis op de laatste dag van zijn bezoek aan de Filipijnen.

Grootste Pausmis ooit
Naar schatting 6 miljoen gelovigen waren naar het Rizal Park in Manila gekomen in de hoop een glimp van de Heilige Vader op te vangen. Volgens de Vaticaanse woordvoerder pater Federico Lombardi zijn er in de geschiedenis nog nooit eerder zoveel mensen bij een Pausmis aanwezig geweest, meldt Zenit.
De onophoudelijke regen kon het enthousiasme van de aanwezigen die het feest van de Santo Niño (het Kind Jezus) vierden niet deren.

Kind Jezus
In zijn preek zei de Paus blij te zijn dit belangrijke feest met de Filipino's te kunnen delen. "Het beeld van het Heilige Kind Jezus heeft de verspreiding van het Evangelie in dit land vanaf het begin vergezeld", zei hij.
"Gekleed in het gewaad van een koning, gekroond en met de scepter, de wereldbol en het kruis, blijft hij ons herinneren aan het verband tussen Gods koninkrijk en het mysterie van het geestelijk kindschap."

Solidariteit
Het Christuskind herinnert de gelovigen aan hun diepste identiteit als kinderen van God en "broeders en zusters in Christus". Hij merkte ook op dat deze verwantschap zichtbaar was in de solidariteit van de Filipino's met de slachtoffers van de tyfoon Haiyan.

Vader van de leugen
"Soms, als we de problemen, moeilijkheden en misstanden overal om ons heen zien zijn we geneigd op te geven. Dan lijkt het erop dat de beloften van het Evangelie niet kloppen. Ze zijn niet realistisch. Maar de Bijbel vertelt ons dat de grote bedreiging voor Gods plan met ons altijd de leugen is geweest. De duivel is de vader van de leugen. Vaak verbergt hij zijn strikken achter de façade van verfijning, de allure van het modern zijn, net als iedereen. Hij verleidt ons met de belofte van kortstondige genoegens, oppervlakkig tijdverdrijf."

Bescherming gezin
De boodschap van het Kind Jezus is belangrijk om de dingen die echt belangrijk zijn niet te vergeten, met name in het verdedigen van de eigen christelijke identiteit. Verwijzend naar de kindermoord onder koning Herodes zei de Paus dat het feest van het Kind Jezus christenen herinnert aan het belang van de bescherming van gezinnen.
"Helaas moet in onze tijd het gezin al te vaak worden beschermd tegen verraderlijke aanvallen en programma's die tegengesteld zijn aan alles wat voor ons waar en heilig is, wat het mooiste en meest nobele is in onze cultuur."

Kind geschenk
"We moeten zien elk kind beschouwen als een geschenk dat dient te worden verwelkomd, gekoesterd en beschermd. En we moeten zorgen voor onze jongeren, en niet toestaan dat ze worden beroofd van hoop en worden veroordeeld tot een leven op straat."

Zie ook dossier: Bezoek aan de Filipijnen

Publicatiedatum: 18 januari 2015
Laatst bewerkt: 19 januari 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam