• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Voormalig dakloos meisje brengt tranen in de ogen van de Paus

MANILA (KerkNet/RKK/CAN/EWTN) - Tijdens een ontmoeting met zo’n 30.000 jonge Filipino’s kreeg Paus Franciscus tranen in zijn ogen toen een voormalig dakloos meisje haar levensverhaal vertelde. De 12-jarige Glyzelle Iris Palomar, die in huilen was uitgebarsten, vroeg de Paus waarom God toelaat dat kinderen zoveel moeten lijden. “Er zijn veel kinderen die door hun ouders worden verwaarloosd. Er zijn er ook veel die slachtoffer werden en die veel verschrikkelijke dingen zijn overkomen, zoals drugs en prostitutie”, zei Glyzelle. “Waarom laat God deze dingen overkomen, zelfs als het niet de fout van de kinderen is? En waarom zijn er zo weinig mensen die ons helpen?”

Haar vragen volgden op het hartverscheurende getuigenis van een voormalige dakloze jongen, de 14-jarige Jun Chura. Beide tieners gingen na hun getuigenis naar Franciscus toe, die hen omhelsde. “Glyzelle is de enige die een vraag heeft gesteld waarop geen antwoord bestaat. En ze was niet in staat om het in woorden uit te drukken, slechts in tranen”, zei Franciscus vandaag tot de jongeren die waren verzameld op de campus van de Santo Tomas Universiteit in Manilla. “Waarom moeten kinderen zoveel lijden? Als het hart zich dat afvraagt en begint te huilen, dan kunnen we het begrijpen,” zei de Paus. Hij sprak in het Spaans; zijn woorden werden simultaan in het Engels vertaald.

Jezus huilde

Paus Franciscus herinnerde vervolgens eraan dat Jezus zelf de noodlijdenden niet hielp vanuit een wereldlijke compassie door hun geld of andere materiële zaken toe te stoppen. Hij nam de tijd om te luisteren en was solidair met zijn volk, aldus de Paus. “Jezus huilt in het evangelie. Hij huilde om zijn dode vriend. Hij huilde vanbinnen voor de familie die een kind verloren had. Hij huilde toen hij een arme weduwe haar zoon zag begraven. Hij was tot tranen toe bewogen, toen Hij vol mededogen zag dat de menigte zonder herder was.”
Alleen als we leren om samen met degenen die lijden te huilen, dan beginnen we hen te begrijpen en lief te hebben, zei Franciscus. “Als je niet leert hoe je moet huilen, kun je geen goede christen zijn. Laten wij leren huilen, zoals Glyzelle ons vandaag heeft voorgedaan. Laten wij deze les niet vergeten.”

Straatkinderen
De “les” kwam na het getuigenis van Jun Chura. Nog niet zo lang geleden verliet hij zijn familie, omdat die hem niet meer naar school kon sturen. Hij leefde vanaf toen op straat, waar hij zich in leven hield met voedselrestanten in vuilnisbakken. “Er gebeurden op straat verschrikkelijke dingen met mijn maten. Ik zag hoe hen geleerd werd te stelen, ook te moorden. Zij hadden geen enkel respect meer voor volwassenen. Ik zag ook hoe sommige kinderen geleerd werd hoe ze drugs moesten gebruiken.”
Jun zei dat het moeilijk was om hulp te aanvaarden. Er waren volwassenen die de straatkinderen benaderden en hun voedsel of onderdak aanboden, maar ze daarna als slaaf te werk zetten of seksueel misbruikten. Dat was de reden waarom Jun in eerste instantie niet inging op het hulpaanbod van Tulay ng Kabataan. Deze stichting geeft sinds 1998 aan honderden thuisloze kinderen, onder wie ook Glyzelle, onderdak en onderwijs.

Volgens een schatting van de Verenigde Naties leven er op de Filipijnen ongeveer 1,2 miljoen thuis- en dakloze kinderen.

Zie ook dossier: Bezoek aan de Filipijnen

Publicatiedatum: 18 januari 2015
Laatst bewerkt: 19 januari 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam