• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Tropische storm verjaagt Paus uit Leyte

BRUSSEL (KerkNet/RKK) - Paus Franciscus heeft zijn bezoek aan de Filipijnse provincie Leyte met vier uur moeten inkorten. Hij was in het gebied dat ruim een jaar geleden zwaar werd getroffen door de tyfoon Haiyan, in de Filipijnen bekend als Yolanda, toen de tropische storm Mekkhala het eiland naderde. De Vaticaanse reisverantwoordelijken besloten daarom uit veiligheidsoverwegingen het Pausbezoek aan het eiland Leyte te beëindigen.

Regenponcho

Toen Paus Franciscus op het vliegveld van Tacloban landde, stonden ongeveer een miljoen mensen hem op te wachten. Tienduizenden mensen hadden er de nacht doorgebracht om toch maar een goed plekje te bemachtigen. De Paus celebreerde op het vliegveld een mis. Hij droeg daarbij net als alle deelnemers aan de eucharistieviering een gele regenponcho.

In de kathedraal van Tacloban hield de Paus een korte toespraak. Hij bood zijn excuses aan voor zijn vervroegde vertrek, maar zei dat hij anders niet meer weg kon komen voor de tropische storm aan land kwam. Daarop bad hij met de aanwezigen een Weesgegroet en zegende allen. In de kathedraal, een gotische kerk uit 1596 die na een brand in 1897 werd herbouwd, werd tijdens de natuurramp een hulppost ingericht die voedsel en water verstrekte aan vluchtelingen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog deed de kathedraal al dienst als hospitaal.

Haiyan

Tacloban werd ruim een jaar geleden zwaar getroffen door supertyfoon Haiyan, die aan meer dan zesduizend mensen het leven kostte. “Toen ik de verwoesting vanuit Rome zag, had ik het gevoel dat ik hier had moeten zijn”, zei de Paus tot de menigte. “Ik ben hier om met jullie te zijn. Misschien een beetje laat, dat geef ik toe, maar ik ben hier.” Het bezoek van vandaag was een bemoediging voor de overlevenden van de tyfoon. Op verschillende plaatsen in de regio stonden grote panelen opgesteld die herinneren aan de grote golf van solidariteit en waarop Paus Franciscus werd verwelkomd.

Volgens hulp- en ontwikkelingsorganisaties werden er 1,9 miljoen Filipijnen dakloos door de doortocht van Haiyan. Naar schatting 9 miljoen inwoners, goed voor een tiende van de bevolking, werd op een of andere manier getroffen door de ramp. Caritas Filipijnen begon al vlak na de ramp met de verstrekking van voedsel, drinkbaar water, onderdak en medicijnen aan de noodlijdenden.

Zie ook dossier: Bezoek aan de Filipijnen

Publicatiedatum: 17 januari 2015
Laatst bewerkt: 19 januari 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam