• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Filipijnse gezinnen ontvangen Paus als een ster

BRUSSEL (KerkNet) – Paus Franciscus - Toespraak
Rusten in de Heer
Ontmoeting met de gezinnen op de Mall of Asia Arena in Manila (Filipijnen)
(16 januari 2015)
in het grootste sportstadion van Manilla de Filipijnse gezinnen opgeroepen om ondanks hun gebreken een voorbeeld van heiligheid te zijn. "Verdedig de heiligheid van elk menselijk leven vanaf de bevruchting tot aan de natuurlijke dood." Hij vroeg de gezinnen om veel te bidden en de armen niet te vergeten. Wetgevers waarschuwde hij dat aanvallen tegen het gezin een aanval betekenen op de samenleving als geheel. Daarbij verwees hij ook naar het dalende aantal geboorten, dat een bedreiging vormt voor de gezinnen en de toekomst van de samenleving als geheel.

Helder was zijn kritiek op alternatieve vormen van samenleven, onder meer op het homohuwelijk, als bedreiging voor het gezin: "Het gezin wordt bedreigd door toenemende inspanningen van sommigen om het huwelijk te herdefiniëren, door relativisme en door een gebrek aan openheid voor het leven." Maar het gezin gaat net zo goed gebukt onder de gevolgen van natuurrampen, economische moeilijkheden en scheiding als gevolg van migratie. Tegelijk onderstreepte hij dat de Kerk een plaats van gastvrijheid, in plaats van strenge regels moet zijn. Paus Franciscus sprak nog zijn achting uit voor de heilige Jozef, die hij bewondert als een man van stilte. "Op mijn nachtkastje heb ik een afbeelding van de slapende Jozef. Maar al slapend waakt hij over de Kerk."

De verplaatsing naar de sportarena en zijn ontmoeting daar met honderden gezinnen vormen het voorlopige hoogtepunt van het Pausbezoek aan de katholieke Filipijnen. Paus Franciscus werd vrijdagnamiddag verwelkomd als een heuse ster. Volgens de politie hadden zich langs het korte traject naar het stadion 86.000 gelovigen verzameld. Er waren verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht, waarbij ook alle gsm-verkeer voor korte tijd werd stilgelegd. Bisschop Gabriel Reyes, de bisschop referent voor de gezinnen binnen de Filipijnse bisschoppenconferentie, zei in zijn welkomstwoord: "Wij zijn kinderen en u bent onze vader."

In de toespraak nam de Paus ook de verdediging op zich van de traditionele leer van de katholieke Kerk over voorbehoedsmiddelen. "Gezinnen moeten heiligdommen zijn van het respect voor het leven", zei de Paus. Daarmee gaf hij zijn steun aan de Filipijnse kerkleiders, die sterk aan prestige hebben ingeboet door hun halsstarrige verzet tegen contraceptie en de verstrekking daarvan aan de allerarmsten. Morgenvroeg draagt de Paus een eucharistieviering op in de kathedraal van Palo in Leyte, de regio die zo zwaar werd getroffen door de tyfoon Haiyan. De vraag van kardinaal Tagle voor een bezoek aan de slachtoffers vormde de directe aanleiding voor de tweede reis van Paus Franciscus naar Azië.

Zie de volledige tekst in een Nederlandse vertaling: Paus Franciscus - Toespraak
Rusten in de Heer
Ontmoeting met de gezinnen op de Mall of Asia Arena in Manila (Filipijnen)
(16 januari 2015)

Publicatiedatum: 16 januari 2015
Laatst bewerkt: 17 januari 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam